Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Bad Frankenhausen

Bad Langensalza

Bad Langensalza is een middelgrote kuurstad van zo’n 17.500 inwoners in kreis Unstrut-Hainich in het Duitse bondsland Thüringen. Bad Langensalza behoort tot de belangrijkste historische steden in het Thüringse bekken. Door de stad stroomt de Salza die twee kilometer oostelijk van de stad in de Unstrut uitmondt. Het vruchtbare Thüringse bekken is grotendeels onbebost en wordt intensief voor landbouw gebruikt. Opvallend aan Bad Langensalza is de relatief grote ommuurde oude binnenstad, die getuigt van het welvarende verleden. De gemeente Bad Langensalza bestaat naast de stad zelf uit twaalf dorpen en gehuchten. Over de weg is Bad Langensalza te bereiken via de B84, de B176, de B247 en de B4. Bovendien beschikt Bad Langensalza over een station.

Geschiedenis van Bad Langensalza

In 932 wordt Bad Langensalza voor het eerst in een oorkonde vermeld. De Liebfrauenkirche is in 1070 gesticht en drie jaar later werd er in de Reichshof Homburg an der Unstrut en vergadering van vorsten gehouden. In 1212 kreeg Bad Langensalza de stadsrechten van keizer Otto IV. Rond 1300 werd de stadsmuur met vier poorten gebouwd en tegenwoordig zijn nog vier van de torens van de oude stadsmuur over. In 1346 werd de stad belegerd en verwoest en in 1356 verenigden zich Jacobstadt, Neustadt en Altstadt tot een nieuwe stad. Er werd een stadsmuur gebouwd met zeven poorten en meer dan dertig wachttorens. Vanaf 1485 werd Bad Langensalza Saksisch. Ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Bad Langensalza in 1632 geplunderd door de Pappenheimers. Ook de heksenvervolgingen gingen niet ongemerkt aan Bad Langensalza voorbij, tussen 1584 en 1670 ondergingen twaalf vrouwen en één man een proces, waarbij velen het leven lieten. Vanaf 1700 lag Bad Langensalza aan de langeafstandspostroute Moskou-Amsterdam. Een verwoestende brand legde in 1711 grote delen van de Altstadt in as. De prachtige barok patriciërshuizen die ervoor in de plaats gebouwd werden, sieren nog altijd de stad. In 1811 werden zwavelbronnen ontdekt en al één jaar later opende het eerste zwavelbad in Badewäldchen zijn deuren. Na het Weense congres kwam Bad Langensalza in 1815 onder Pruisische heerschappij. Op 24 maart 1944 trof een luchtaanval Bad Langensalza waarbij aanzienlijke schade aan gebouwen in de binnenstad werd aangericht, toch is de stad redelijk ongeschonden de Tweede Wereldoorlog uitgekomen. Op 5 april bezetten Amerikaanse troepen de stad en in juli werd die overgedragen aan de Russen. In 1949 maakte Bad Langensalza deel uit van de DDR. Op 28 juni 1956 werd Langensalza het predicaat ‘Bad’ verleend. In 1996 werden er naast de al bestaande zwavelbronnen, ook nog zout- en mineraalwater ontdekt. Sindsdien bloeide het kuurleven in Bad Langensalza op met de opening van verschillende kuurinsellingen en –tuinen, zoals de Japanse tuin. Sinds 2002 noemt Bad Langensalza zich ‘Rosenstadt’. En uiteindelijk kreeg Bad Langensalza in 2005 de langverwachte officiële erkenning van de Duitse overheid als kuuroord.

Bezienswaardig in Bad Langensalza

Tot de bezienswaardigheden van Bad Langensalza behoren:

 • Het Stadtmuseum Bad Langensalza op de Augustinerplatz in de gebouwen van het voormalige Augustijnerklooster.

 • In Haus Rosenthal, een van de oudste gebouwen van de stad, is het Apothekenmuseum gevestigd.

 • Het dominantste gebouw van Bad Langensalza is de gotische Marktkirche, gebouwd met Langensalzaer travertijn. De toren is 81 meeter hoog.

 • De Bergkirche is de laatgotische tweede kerk in grootte.

 • Het stadhuis staat vrij in het midden van de Neumarkt. De voorgangers werden in 1530 en 1742 door brand verwoest, alleen de gotische toren werd behouden. Ook het stadhuis is gebouwd met travertijn uit de regio.

 • Het slot Dryburg staat dichtbij het stadhuis en is rond 1200 als stadsburcht gebouwd. De huidige façade is gebouwd tussen 1694 en 1712.

 • De Altstadt wordt omgeven door een nog in grote delen behouden stadsmuur. Deze werd in 1365 na een stadsuitbreiding aangelegd. Van de oorspronkelijke 24 torens zijn er nog negen over. De wallen zijn voor een groot deel aangelegd als promenades, parken en tuinen.

 • De St. Trinitatis uit 1734 staat in het arboretum en is een protestantse kerk.

 • Bad Langensalza is bekend om zijn kuurinstellingen. Beroemd daarbinnen is vooral de rozentuin met het Rozenmuseum, het arboretum, de botanische tuin, een magnoliatuin, een travertijntuin en een Japanse tuin met een origineel theehuis.

 • Het Friederikenschlösschen is een laatbarok lustslot uit 1749.

 • In het laatste weekend van augustus vindt in Bad Langensalza een groot middeleeuwenfeest plaats.