Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Bad Salzungen

Bad Salzungen

Bad Salzungen is de middelgrote (hoofd)stad van de kreis Wartburg met bijna 16.000 inwoners in het Duitse bondsland Thüringen. Sinds 2009 is Bad Salzungen een officieel door de Duitse overheid erkend kuuroord. De stad ligt aan de middenloop van de Werra tussen het Thüringse woud in het noorden en de Rhön in het zuiden. Bad Salzungen wordt omgeven door een bebost heuvel- en berglandschap met dalen die gewijd zijn aan de landbouw. Naast de stad zelf bestaat de gemeente Bad Salzungen uit vijf dorpen. Over de weg is Bad Salzungen te bereiken via de B62, de B285 en de B19. Verder heeft de stad een station aan de Werrabahn. De stad ligt bovendien aan het langeafstandsfietspad Werratal-Radweg en is het eind- (of begin)punt van de wandelpaden Pummpälzweg en Hochrhöner.

Geschiedenis van Bad Salzungen

Het gebied van Bad Salzungen wordt al sinds prehistorische tijden bewoond, eerst door Kelten en vervolgens Germaanse stammen. De stad wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van Karel de Grote uit 775. In 841 kwam d plaats in het bezit van het klooster Fulda. In de vroege twaalfde eeuw werd het gebied onder de graven van Henneberg grensgebied tussen het Frankische gebied en Thüringen en Hessen. Het machtscentrum in het huidige gebied van de stad werd rond het jaar 1000 gevormd door de burcht Frankenstein. In 1306 verkreeg Bad Salzungen stadsrechten. Vanaf die tijd werd het gebied als een dubbelstad geregeerd door Hennebergers en Saksen. De verdedigingswerken van de stad met torens, muren en grachten bezat vier poorten. De economie werd gedragen door de zoutbronnen die rijkelijk voorhanden waren. In 1524 ging de stad over op de reformatie. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Bad Salzungen in 1640 door de Zweden geplunderd. In hetzelfde jaar kwam de stad onder het bewind van het hertogdom Saksen-Meiningen.

Op 4 april 1945 werd Bad Salzungen zonder strijd door de Amerikanen ingenomen en precies drie maanden later droegen de Amerikanen het bestuur over aan de Russen. In 1949 werd de stad deel van de DDR.


De al heel vroeg in de geschiedenis bedreven zoutwinning was in de veertiende eeuw al zo belangrijk dat er al in 1321 een geprivilegieerde zoutziederij was onder leiding van zoutgraven die jaarlijks gekozen werden. Al in de zestiende eeuw werden de zoutbronnen ook voor kuurdoeleinden gebruikt. In de negentiende eeuw begon het benutten van de heilzame werking op commerciële basis. In 1821 opende het eerste badhuis en in 1911 verwelkomde Bad Salzungen al 5000 kuurgasten. Sinds 1923 draagt de stad het predicaat ‘Bad’.

Markt Bad Salzungen

Bezienswaardig in Bad Salzungen

Tot de bezienswaardigheden van Bad Salzungen behoren:

 • De Burg Frankenstein met Kunstruine Frankenstein.

 • De ruïnes van de Schnepfenburg.

 • Het Schloss Wildprechtroda.

 • De Stadtkirche, de Husenkirche en de Wendelskirche.

 • De restanten van de middeleeuwse verdedigingswerken.

 • De uit de renaissance stammende Haunscher Hof.

 • Het Kurhaus aan de Burgsee.

 • Het stadhuis dat in zijn huidige vorm uit 1790 stamt.

 • Het Stadtmuseum.

 • De Burgsee die zich in het centrum van de stad bevindt.

 • Als kuuroord beschikt Bad Salzungen uiteraard ook over een aantal prachtige parken, zoals het Rathenaupark rond de Burgsee.