Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Greiz

Griez

Greiz is een middelgrote stad van ruim 21.000 inwoners in het zuidoosten van het Duitse bondsland Thüringen. Greiz is hoofdstad van de gelijknamige kreis. De stad ligt in het dal van de Weisse Elster, een zijrivier van de Saale, in het Thüringse Vogtland. Door zijn idyllische ligging en zijn talrijke historische gebouwen draagt Greiz de bijnaam “Parel van het Vogtland”. Behalve uit de stad zelf bestaat de gemeente Greiz uit een stuk of vijftien dorpen en gehuchten. Over de weg is Greiz via de B92 en de B94 te bereiken. De dichtstbij liggende snelweg is de A72. Over het spoor is Greiz alleen met regionale treinen te bereiken.

Geschiedenis van Greiz

Al in de late steentijd was het stroomgebied van de Weisse Elster bewoond. Op de Kelten en de Germanen die er in de brons- en ijzertijd woonden, volgden Slavische volken. Het tegenwoordige Greiz is waarschijnlijk van Slavische oorsprong. De stad is voor het eerst in 1209 in een oorkonde genoemd. De burcht van Greiz wordt voor het eerst vermeld in 1225. Deze burcht werd de residentie van de Vogt von Greiz (landvoogd van Greiz). In 1306 viel het voogdschap van Greiz en ommelanden toe aan de familie Reuss. In de vijftiende eeuw wordt Greiz voor het eerst als stad genoemd en aan het eind van die eeuw zijn een schoolmeester en een burgemeester, raad en stadszegel bekend. In 1494 werden bij een grote stadsbrand 51 huizen verwoest. In de herfst van 1533 begon in Greiz de reformatie. Na een blikseminslag brandde in 1540 het Obere Schloss grotendeels af.

Opnieuw was het een grote brand die Greiz is 1802 vrijwel geheel verwoestte. Bij elkaar brandden 430 gebouwen af, waaronder 237 burgerwoningen, de rest waren bijgebouwen en schuren en dergelijke. In de loop van de negentiende eeuw werd Greiz een belangrijke industrieplaats, vooral door het grote aantal wolweverijen. Ook in 1902 woedde er weer een grote brand in Greiz. De gebouwen die hierbij vernietigd werden, werden vervangen door representatieve Jugendstilgebouwen die tezamen een ensemble vormen. In 1920 kwam het voogdschap tot een einde en ging Greiz deel uitmaken van de vrijstaat Thüringen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had Greiz te lijden van Amerikaanse luchtaanvallen en de stad werd in april 1945 door de Amerikanen bezet. Het bestuur werd in juli van dat jaar overgedragen aan de Russen en in 1949 ging Greiz deel uitmaken van de DDR.

Centrum Greiz

Bezienswaardig in Greiz

Greiz beschikt als voormalige residentie over meerdere musea en een grote bibliotheek. In het Greizer Park staat het Sommerpalais dat tussen 1779 en 1789 in vroeg-classicistische stijl is gebouwd. Het paleis is recentelijk gerenoveerd en is te bezichtigen. Sinds 1922 herbergt de Staatliche Bücher- und Kupferstichsammlung Greiz de voormalige vorstelijke bibliotheek met vele belangrijke en zeldzame boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen.

De binnenstad van Greiz is verdeeld in twee delen. Oostelijk van de Elster tussen de Schlossberg en de hellingen van de Elster ligt de kleine Altstadt en westelijk van de Elster de Neustadt met de representatieve Carolinenstrasse als hoofdstraat. Bepalend voor het aanzicht van de stad is de Schlossberg met het Obere Schloss. De kern is middeleeuws, maar na de brand van 1540 is het opnieuw gebouwd in renaissancestijl en werd in de achttiende eeuw verder uitgebouwd. Het Untere Schloss is van later datum, het werd in de zestiende eeuw gebouwd en na de brand van 1802 in classicistische stijl opnieuw opgebouwd. Hierin zijn tegenwoordig het museum van het slot en de residentie Greiz, de muziekschool en de VVV gevestigd.

De protestantse Stadtkirche St. Marien is voor het eerst in een oorkonde van 1225 genoemd. Deze kerk werd ook na de brand van 1802 in classicistische stijl herbouwd.

Naast het Untere Schloss en de Stadtkirche staat de Hauptwache, ook in classicistische stijl. Naast de Hauptwache staat de Röhrenbrunnen uit 1820. Het classicistische stadsaanzicht wordt gecompleteerd door het Lyzeum uit 1875 aan de andere zijde van het Untere Schloss.

Het Greizer Park geldt als een van de mooiste landschapsparken van Thüringen. Het is al in 1650 aangelegd. Zijn huidige aanzicht in Engelse stijl stamt uit de jaren 1873 tot 1876.