Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Heidecksburg

Heidecksburg 

Het slot Heidecksburg is de voormalige residentie van de vorsten van Schwarzburg-Rudolstadt in Rudolstadt in het Duitse bondsland Thüringen. Het slot domineert de oude binnenstad vanaf zijn 60 meter hoger gelegen positie. In het slot zijn tegenwoordig het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg en het Thüringer Staatsarchiv Rudolstadt ondergebracht.

De bouw van het huidige slot Heidecksburg startte in 1737, nadat een brand zijn voorganger had verwoest. De eerste burcht stamde uit de dertiende eeuw en bevond zich op de plek van de huidige slottuin. Van deze burcht is niets zichtbaars meer over. In de tweede helft van de veertiende eeuw werd een nieuwe burcht gebouwd. De huidige ronde toren behoorde waarschijnlijk tot deze burcht. In 1573 brandde deze burcht deels uit en er werd een drievleugelig renaissanceslot gebouwd. Dit slot brandde in 1735 ook geheel uit. Dat bood ruimte aan de bouw van een barok slot.

De slottuin is ongeveer 150 meter lang. De nieuwe hoofdvleugel werd in het westelijk deel van de tuin gebouwd. Centraal daarin is een prachtige feestzaal die nu voor concerten gebruikt wordt. In de noordvleugel waren de regeringskantoren van de vorsten gevestigd. De veertig meter hoge toren stamt uit 1744. Het slot Heidecksburg onderscheidde zich van de andere vorstelijke residenties van de kleine vorstenhoven in Thüringen, door zijn luisterrijke afwerking, vooral in de vorm en het stucwerk van de feestzaal.

Slot Heidecksburg 

Nadat het slot in 1786 ‘klaar’ was, begon men al rond 1800 met uitbreidingen en verbouwingen in classicistische stijl. In de hoftuin werden een Horentempel, kunstmatige ruïnes alsmede zuilresten aangelegd. Verder werd de zuidvleugel naar het oosten vergroot. Nadat in 1918 het vorstendom ophield te bestaan, werden in het slot Heidecksburg verschillende musea gevestigd die in 1950 werden gefuseerd tot het Staatliche Museum Heidecksburg.

Tegenwoordig herbergt het slot Heidecksburg het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg en het Thüringer Staatsarchiv Rudolstadt. De schitterende zalen kunnen tijdens rondleidingen bezichtigd worden.

Het Landesmuseum bezit een omvangrijke wapenverzameling met zo’n 4000 stukken uit de periode vijftiende tot en met negentiende eeuw.

De tentoonstelling “Rococo en miniature – Die Schlösser der gepriesenen Insel” presenteert het levenswerk van Gerhard Bätz en Manfred Kiedorf dat zij gedurende vijftig jaar gezamenlijk geschapen hebben. Het omvat de fantasiewereld van de koninkrijken Pelarië en Dyonië met meerdere miniatuur sloten in rococostijl op schaal 1:50.