Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Heilbad Heiligenstadt

Heilbad Heiligenstadt

Heiligenstadt is de hoofdstad van de landkreis Eichsfeld in de Duitse deelstaat Thüringen. De stad heeft het officiële predicaat Sole-Heilbad (geneeskrachtige zoutwaterbadplaats) van de Duitse overheid. Heiligenstadt is een middelgrote stad met bijna 17.000 inwoners. De stad ligt op slechts veertien kilometer van het drielandenpunt tussen Hessen, Nedersaksen en Thüringen. De rivier de Leine stroomt in oost-westrichting door de stad en vanuit het zuidoosten mondt de Geislede in de binnenstad uit in de Leine. Ten zuiden ligt het Heiligenstädter Stadtwald dat het noordelijke deel vormt van het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal. In dit stadswoud ligt een vroegmiddeleeuws wallencomplex dat waarschijnlijk als vluchtburcht heeft gediend. Al naar de gelang de methode van berekening bevindt zich een middelpunt van Duitsland in de buurt van het dorp Flinsberg dat ook tot de gemeente behoort. Vlak langs Heiligenstadt voert de A38 en verder is Heiligenstadt via de L3080 te bereiken. Bovendien heeft de stad een station aan een regionale spoorlijn. Ook fietsers komen met twee fietsroutes door het gebied aan hun trekken.

Geschiedenis van Heilbad Heiligenstadt

In de Frankische tijd was Heiligenstadt een zogenoemde Herrenhof en het gebied werd al zeer vroeg aan de aartsbisschop van Mainz overgedragen. De koningspalts wordt voor het eerst in 973 in een oorkonde genoemd. In 1227 verkreeg Heiligenstadt de stadsrechten. In de Boerenoorlog (1524-1525) lukte het de opstandelingen om de stadsraad te bewegen tot een overgang naar het protestantse geloof, maar deze werd teruggedraaid na de nederlaag. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Heiligenstadt meermaals verwoest. Daarna volgde in 1700 een heksenproces. In 1736 werd een begin gemaakt met de nieuwbouw van het Mainzer slot.

Toen in 1802 bij de secularisatie het bestuur aan de aartsbisschop van Mainz werd ontnomen, werd Heiligenstadt Pruisisch. Vervolgens behoorde de stad tussen 1807 en 1813 tot het koninkrijk Westfalen. Met het Weens Congres in 1815 werd Heiligenstadt weer Pruisisch.

In 1929 werd in Heiligenstadt een Kneippbad ingericht. Het katholieke Heiligenstadt was aan het begin van de Nazitijd de gemeenschap met het laagste aantal aanhangers. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam Heiligenstadt relatief goed weg. Er was slechts één Amerikaanse luchtaanval met vijf burgerdoden en schade aan gebouwen. De stad gaf zich zonder strijd te voeren over. In juli 1945 droegen de Amerikanen het bestuur over aan de Russen. In de DDR-tijd kreeg ook de Oost-Duitse communistische partij geen stevige poot aan de grond in het katholieke Heiligenstadt. Om dat te doorbreken, migreerden in het kader van de industrialisatie van de regio mensen uit andere delen van de DDR naar de stad. In oktober 1989 begonnen in Heiligenstadt de demonstraties die uiteindelijk geleid hebben tot de Duitse eenwording.

Altstadt Heilbad Heiligenstadt

In 1950 werd aan Heiligenstadt het predicaat Heilbad verleend, maar pas na de Wende werd er stevig aan de status van kuuroord met geneeskrachtige bronnen gewerkt.

Bezienswaardig in Heilbad Heiligenstadt

Tot de bezienswaardigheden van Heiligenstadt behoren:

  • Het Literatuurmuseum ‘Theodor Storm’.

  • Het Eichsfelder erfgoedmuseum.

  • Het Museumsbahnhof Heiligenstadt.

  • Het Mainzer slot, de voormalige residentie van de stadhouder van de aartsbisschop van Mainz.

  • De Klausmühle, een vakwerkgebouw uit 1748.

  • Het ‘Einheitsdenkmal’, het monument ter herinnering aan de Duitse hereniging.

  • Het voormalige Jesuïetencollege, een barok gebouw van zandsteen uit 1740.

  • Verschillende kerken en kapellen, zoals: St. Aegidien (Neustädter Kirche), St. Marien (Altstädter Kirche), St.-Annen-Kapelle St. Martin (Bergkirche), het Redemptoristenklooster, St. Nikolaus (Klausbergkirche), de Klöppelsklus, de Kaltenebersche Klus, het klooster van de zusters van heilige Maria Magdalena Postel en de ziekenhuiskapel Mater Dolorosa.

  • Het Heinrich Heinekuurpark.

  • Het Sprookjespark bij het Vitalpark.