Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Hildburghausen

Hildburghausen

Hildburghausen is de kleine hoofdstad van minder dan 12.000 inwoners van de gelijknamige kreis in het zuiden van het Duitse bondsland Thüringen. Hildburghausen ligt in het dal van de Werra aan de zuidwestelijke rand van het Buntsandsteinland tussen het Thüringse woud in het noorden en het Grabfeld in het zuiden. Ten noorden van Hildburghausen ligt het Hildburghäuser Stadtwald met tot 550 meter hoge bergen. In het zuiden vormen de Häselriether Berg (526 m), de Stadtberg (496 m) en de Krautberg (488 m) de grens met het vlakke Coburger Land. Hildburghausen bestaat uit de Altstadt en de kleinere door Hugenoten in 1710 gestichte Neustadt. Verder behoren nog negen dorpen en gehuchten tot de gemeente. Over de weg is Hildburghausen te bereiken via de A73 en de B89. Bovendien heeft de stad een station aan de Werrabahn.

Geschiedenis van Hildburghausen

Hildburghausen is een Frankische nederzetting van voor 900 en wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit 1234. In dat jaar werd de stad door de graven van Henneberg-Botenlauben verkocht aan het Hochstift Würzburg. In 1316 werd de stad opnieuw verkocht, nu aan de graven van Henneberg-Schleusingen. In 1324 kreeg Hildburghausen het stadsrecht. De specialiteit van Hildburghausen was de lakenindustrie. De Altstadt werd in 1388 verwoest door een stadsbrand. Al in 1524 werd de katholieke mis in Hildburghausen afgeschaft en werd de meerderheid van de bevolking protestants. In 1572 kwam Hildburghausen onder het bestuur van de hertogen van Saksen-Coburg. Hoewel oorlogsgeweld altijd aan de stad voorbijgegaan was, werd Hildburghausen in datzelfde jaar getroffen door een wervelstorm. In 1575 volgde een pestepidemie die vele slachtoffers eiste. Toch kwam onder het bestuur van het nieuwe hertogdom Hildburghausen een nieuwe economische bloei.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) leed de bevolking onder plunderingen, hongersnoden, brandschatting en de pest. Het inwonertal liep in deze jaren terug van ongeveer 2500 tot 700. Vanaf 1680 werd Hildburghausen de residentie van het vorstendom Sachsen-Hildburghausen. In 1826 werd het vorstendom opgeheven en kwam Hildburghausen onder Saksen-Meiningen dat in 1918 een vrijstaat werd die vervolgens in 1920 opging in Thüringen.

De Hugenoten vestigden zich in de Neustadt en zij hielden zich voornamelijk bezig met de wol- en kousenindustrie. Ook kwam er een kleine Joodse gemeenschap in Hildburghausen. De synagoge uit 1813 werd in 1933 vernietigd door de Nazi’s.

Bombardementen en beschietingen door de Amerikanen brachten aanzienlijke schade toe aan de stad. Onder andere werd het slot Hildburghausen zwaar getroffen. In 1949 werd het door de DDR-regering afgebroken.

Kerk in Hildburghausen

Bezienswaardig in Hildburghausen

Tot de bezienswaardigheden van Hildburghausen behoren:

 • De Evangelische Stadtkirche in 1781-1785 in barokstijl gebouwd.

 • De Neustädter Kirche werd gebouwd van 1755 tot 1774.

 • De barokke katholieke kerk St. Leopold is gebouwd in 1721.

 • Het in renaissancestijl gebouwde stadhuis op markt.

 • Het slot in Weitersroda.

 • Het Brunnquellsche Palais waarin het Duitse Bibliografische Instituut is gevestigd.

 • De wijk Hugenottenviertel.

 • Het Hoheitshaus op de Puschkinplatz.

 • De uitzichttoren Bismarckturm uit 1882 op de Stadtberg.

 • Het Stadtmuseum Alte Post.

 • Het Trützschlersche Milch- und Reklamemuseum op de Bertholdstor.