Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Ilmenau

Ilmenau

Ilmenau is een middelgrote stad van ruim 26.000 inwoners in de kreis Ilm in het Duitse bondsland Thüringen. De stad die zichzelf beschrijft als de Goethe- en Universiteitsstad ligt in het dal van de Ilm aan de noordrand van het Thüringse woud. Naast de stad zelf bestaat de gemeente Ilmenau uit vijf dorpen en gehuchten. Over de weg is Ilmenau te bereiken via de A71, de A73, de B4 en de B88. Ook beschikt Ilmenau over een station.

Geschiedenis van Ilmenau

Ilmenau is voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 1273. De stad behoorde tot het graafschap Kevernburg. In 1341 kreeg Ilmenau stadsrechten en in 1343 ging het bestuur over naar de graven van Henneberg. In die periode was de mijnbouw van zilver en koper zeer belangrijk voor de stad. Nadat in 1583 het geslacht Henneberg was uitgestorven kwam Ilmenau in het het huis Saksen, aanvankelijk tot 1661 onder Saksen-Weimar. Ilmenau had meerdere keren te lijden van stadsbranden, vooral de brand van 1752 was verwoestend, bijna de gehele stad werd een prooi der vlammen. In 1777 begon in Ilmenau de porseleinindustrie die tot 2002 bleef bestaan. Vervolgens voegde in 1852 de glasindustrie zich daarbij. Toch kwam pas na 1879 toen Ilmenau op het spoorwegnet werd aangesloten, de echte industrialisering op gang.

De naam van Johann Wolfgang von Goethe is stevig verbonden aan Ilmenau. De beroemde dichter was behalve dichter ook een groot wetenschapper. In dienst van de hertogen van Saksen-Weimar onderzocht hij de oorzaken van een grote stadsbrand en de mogelijkheden om de vervallen mijnbouw nieuw leven in te blazen. Ook de hervorming van de belastingdienst maakte deel uit van zijn opdracht. Als minister bezocht Goethe Ilmenau vooral ook om het hof in Weimar te ontvluchten en zich te wijden aan de literatuur.

In de Tweede Wereldoorlog bleef Ilmenau wonderwel bespaard voor luchtaanvallen en de stad kon dan ook op 10 april 1945 door de Amerikanen worden ingenomen. In juli van dat jaar werd de bezetting overgenomen door de Russen en in 1949 werd Ilmenau deel van de DDR.

Op cultureel gebied heeft Goethe een zwaar stempel op Ilmenau gedrukt. Ilmenau is de enige stad waaraan Goethe een heel gedicht heeft gewijd. Ook de technische universiteit is sinds eind negentiende eeuw bepalend voor Ilmenau. Het belangrijkste museum van de stad is het GoetheStadtMuseum in het Amtshaus op de markt. Ook het Jagdhaus Gabelbach ten zuiden van de stad is deels aan het werk van Goethe gewijd, onder andere over de bosbouw en andere natuurwetenschappelijke activiteiten.

Ilmenau binnenstad

Bezienswaardig in Ilmenau

Ilmenau beschikt over een klein centrum die na de grote brand van 1752 is gevormd. De wederopbouw vond vooral in de stijl van de late barok plaats. De Stadtkirche St. Jakobus is in 1760 gebouwd en het stadhuis is van iets later, namelijk 1768 tot 1786. Het is gebouwd op de restanten van de voorganger, waardoor er nog renaissance stijlkenmerken te vinden zijn. Het Amtshaus is uit 1753 tot 1756. Het diende als residentie voor de hertogen als ze de stad bezochten. De Hennebrunnen op de markt is de oudste en grootste bron van Ilmenau. De Wasserburg is een ruïne van een oude burcht die vroeger de handelsweg bewaakte.

Ilmenau was in de negentiende eeuw een kuuroord en uit die tijd stamt het oude kuurpark. Bijzonder is verder het vijvergebied in het oostelijk deel van de stad, waar een groot aantal vijvers de inwoners van de stad en zijn bezoekers ontspanning bieden. Ten slotte is de Ilmenauer Kunstweg de moeite waard om te noemen.