Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Meiningen

Meiningen

Meiningen is een middelgrote stad van ruim 21.000 inwoners in de kreis Schmalkalden-Meiningen in het zuiden van het Duitse bondsland Thüringen. Meiningen staat bekend als cultuurstad. De stad ligt aan de Werra en de historische binnenstad met een eclectische wijk en veel vakwerkhuizen, wordt nog steeds omsloten door de middeleeuwse singels. Over de weg is Meiningen bereikbaar via de A71, de B19 en de B89. Verder heeft Meiningen een uitstekende aansluiting op het spoorwegnet en is zelfs een belangrijk spoorwegknooppunt.

Geschiedenis van Meiningen

Bewijzen voor permanente bewoning sinds de late steentijd zijn recent in Meiningen gevonden. Waarschijnlijk was Meiningen al in de zevende eeuw een belangrijk handelscentrum gelegen aan een plek waar de ricier overgestoken kon worden en op een kruispunt van handelswegen. De eerste vermelding in een oorkonde stamt uit 982. In 1007 werd Meiningen door keizer Hendrik II aan het bisdom Würzburg in leen gegeven, waartoe het gedurende 535 jaren zou behoren. De stadsrechten verkreeg Meiningen in 1153. In 1542 werd de stad door het bisdom geruild voor het Amt Mainberg. Meiningen kwam daarmee onder het bestuur van de graven van Henneberg en na het uitsterven van dat geslacht onder het hertogdom Saksen. In de zestiende en begin zeventiende eeuw beleefde Meiningen een grote economische bloei door de flanel- en linnenweverijen. Deze bloei werd door de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) abrupt beëindigd. In 1680 vormde hertog Bernhard I het hertogdom Saksen-Meiningen en maakte van Meiningen de hoofdstad en residentie. In de negentiende en twintigste eeuw vestigden zich meerdere grote banken in Meiningen dat zich daardoor tot een van de belangrijkste financiële centra van Duitsland ontwikkelde. Een verwoestende stadsbrand vernietigde in 1874 een groot deel van de binnenstad. De herbouw vond plaats in classicistische stijl.

Nadat in 1918 het hertogdom werd afgeschaft was Meiningen tot 1920 de hoofdstad van de vrijstaat Saksen-Meiningen en werd tenslotte opgenomen in het land Thüringen.

Op 23 februari 1945 werd Meiningen zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen en op 5 april werd de stad ingenomen na een korte strijd. In juli werd het bestuur overgedrgen aan de Russen en in 1949 ontstond de DDR.

Kerk in Meiningen

Bezienswaardig in Meiningen

Meiningen is tot ver buiten zijn eigen grenzen bekend om zijn theaters en vooral de theatercultuur. En ook op het gebied van de muziek draagt de roem van de stad ver. De Meininger Hofkapelle is een van de oudste orkesten van Europa.

Tot de bezienswaardigheden van Meiningen behoren:

 • Het Schloss Elisabethenburg is een van de grootte gebouwen van de stad, gebouwd tussen 1682 en 1692 in barokstijl. Tot 1918 was het slot de residentie van de hertogen van Sasken-Meiningen.

 • Het neogotische Schloss Landsberg is gebouwd tussen 1836 en 1840 als lusthof in Engelse stijl.

 • Verder zijn er in de stad verschillende paleizen die door de hertogelijke familie werden gebruikt, zoals het Grosse Palais en het Kleine Palais. Verder de Struppsche Villa van de bankier Gustav Strupp en het Palais am Prinzenberg.

 • De eerste steen voor de Stadtkirche ‘Unserer lieben Frauen’ werd al rond het jaar 1000 gelegd. In de eeuwen die volgden werd er steeds weer aan gebouwd en verbouwd. Naast de Romaanse en Gotische delen, wordt het aanzien tegenwoordig vooral bepaald door de neogotische ombouw uit 1884 tot 1889.

 • De barokke Schlosskirche in het Schloss Elisabethenburg werd gebouwd in 1692. Hierin bevindt zich tegenwoordig de concertzaal Johannes Brahms.

 • In de Engelse tuin staat de Herzogliche Gruftkapelle uit 1839, waarin tegenwoordig een tentoonstelling over de Engelse tuinkunst te zien is.

 • Ondanks stadsbranden en een bouwexplosie in de negentiende eeuw, waarbij veel in de historische binnenstad gewijzigd is, zijn er verschillende monumentale vakwerkhuizen uit meerdere eeuwen bewaard gebleven, zoals het Büchnersche Hinterhaus uit 1596, de Alte Posthalterei uit de zeventiende eeuw, het Hartungsche Haus uit 1603 en het Henneberger Haus uit 1894

 • Onder de koepel van de ‘Kulturstiftung Meiningen’ zijn drie musea op drie locaties ondergebracht: het  Schloss Elisabethenburg, het Literaturmuseum Baumbachhaus en het Theatermuseum.

 • Het Meininger Zweiradmuseum ‘MZM’ toont motoren en politievoertuigen geproduceerd in de DDR-tijd.

 • Het Dampflokwerk verzorgt rondleidingen op de eerste en derde zaterdag van de maand.

 • De ‘Städtische galerie ada’ en de galerieën van het Kunsthaus Meiningen tonen moderne kunst.

 • Tot de parken van Meiningen behoren de Engelse tuin in het centrum van de stad. Verder het Schlosspark bij de Elisabethenburg. Ten westen van de oude stad ligt het Landschaftspark Herrenberg.

 • Het Arboretum in de wijk Dreissigacker.