Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Schmalkalden

Schmalkalden

Schmalkalden is een middelgrote stad van ruim 19.000 inwoners in de kreis Schmalkalden-Meiningen in het zuiden van de Duitse bondstaat Thüringen. De stad ligt op de zuidwesthellingen van het Thüringse woud. Op het gebied van de gemeente Schmalkalden vloeien de rivieren de Schmalkalde en de Stille samen. Behalve de stad zelf bestaat de gemeente Schmalkalden uit ruim tien dorpen en gehuchten. Over de weg is Schmalkalden via de A71 en de B62 te bereiken. Ook de B19 voert over het gemeentegrondgebied. Schmalkalden ligt aan de toeristische route Deutsche Fachwerkstrasse. Verder beschikt Schmalkalden over een spoorwegstation.

Geschiedenis van Schmalkalden

Schmalkalden wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 874. Tijdens de koningsstrijd tussen Philipp von Schwaben en Otto IV in 1203 werd de plaats die toen nog geen stad was, verwoest. In 1247 kwam Schmalkalden onder het bestuur van de graven van Henneberg. In een oorkonde uit 1250 wordt Schmalkalden voor het eerst als stad genoemd en in 1335 werd definitief het stadsrecht verleend.

Schmalkalden was vanaf 1360 meer dan 600 jaar deel van Hessen, eerst voor de helft en vanaf 1584 volledig. Schmalkalden is vooral ook bekend om de zogenoemde ‘Schmalkaldische bond’ en ‘Schmalkaldische oorlog’, waarbij de protestante burgers zich tegen keizer Karel V verzetten, met het hoogtepunt in de oorlog van 1546/47.

Nadat in 1944 de provincie Hessen-Nassau werd opgeheven door de Nazi-regering, werd Schmalkalden in regio Erfurt opgenomen en vervolgens in 1945 in het land Thüringen.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog had Schmalkalden zwaar te lijden onder Amerikaanse bombardementen. In april 1945 bezetten Amerikaanse troepen de stad zonder strijd te leveren en in juli werd het gezag overgedragen aan de Russen. In 1949 ging Schmalkalden net als de rest van Thüringen behoren tot de DDR.

Na de Wende in 1990 verwachtte iedereen eigenlijk dat Schmalkalden op grond van de gemmenschappelijke geschiedenis weer zou terugkeren in schoot van het bondsland Hessen. Die verwachting werd echter niet bewaarheid; Schmalkalden is (nog) deel van het nieuwe bondsland Thüringen (gebleven). In 1991 werd de Fachhochschule Schmalkalden opgericht en in 2004 verkreeg de stad officieel het predicaat Hochschulstadt. Op 1 november 2010 ontstond in Schmalkalden een zinkgat van twintig meter diep en een doorsnede van 30 tot 40 meter.

Vakwerkhuizen in Schmalkalden

Bezienswaardig in Schmalkalden

Tot de bezienswaardigheden van Schmalkalden behoren:

  • Bijzonder is dat 90% van de laatmiddeleeuwse vakwerkhuizen behouden is gebleven.

  • De laatgotische Stadtkirche St. Georg, gebouwd tussen 1437 en 1509.

  • Het Schloss Wilhelmsburg, gebouwd tussen 1585 en 1590. Dit slot was een nevenresidentie van de graven van Hessen.

  • Het Lutherhaus uit 1530.

  • De Hessenhof aan de Neumarkts met de oudste niet-religieuze wandschilderingen uit de dertiende eeuw.

  • Het huis op de Weidebrunner Gasse 13 is gebouwd in 1369 en is het oudste vakwerkhuis.

  • De voormalige vorstelijke paardenstal uit 1618, later gerechtsgebouw waar onder andere in 1945 een Sovjetkerker was gevestigd.

  • De Neue Hütte is een historische hoogoven.