Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Sonneberg

Rathaus Sonneberg

Sonneberg is een middelgrote stad van bijna 24.000 inwoners in het zuiden van het Duitse bondsland Thüringen. De stad is ook de hoofdstad van de gelijknamige kreis. Sonneberg grenst aan het Thüringse leisteengebergte met het Frankenwoud in het oosten. De gemeente Sonneberg ligt in de dalen van de rivieren Röthen en Steinach. De gemeente bestaat naast de stad Sonneberg zelf, uit 21 dorpen en gehuchten. Over de weg is Sonneberg te bereiken via de A73 en de B89. Ook beschikt Sonneberg over een station. Sonneberg ligt aan de Deutsche Spielzeugstrasse.

Geschiedenis van Sonneberg

Volgens de overlevering zou de burcht Sonnenberg al in 480 zijn gebouwd door de hertog Süno van Franken. Hoewel dit feit heel twijfelachtig is, is het wel zeker dat rond die tijd het gebied van Sonneberg bewoond was. De naam Sonneberg verschijnt voor het eerst in een oorkonde uit 1207. De heren van Sonneberg bestuurden het gebied aanvankelijk in naam van de Beierse hertogen van Andechs-Meranien. Nadat dat hertogengeslacht was uitgestorven, verwierven de heren van Sonneberg veel land in de omgeving en ze stichtten het klooster Sonnefeld in 1252. De heerschappij was van korte duur, want in 1310 stierf ook dit geslacht uit. Het bezit ging over naar de graven van Henneberg. In 1349 worden de stadsrechten van Sonneberg bevestigd en in 1353 kwam het bezit in handen van het huis Wettin.

In 1526 ging Sonneberg over op de reformatie. Sinds 1500 werden in het gebied van Sonneberg wetstenen en leisteen voor leitjes om op te schrijven, gewonnen en vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde zich uit de verwerking van hout, ook een speelgoedindustrie. Vanaf 1805 werd Sonneberg door de invoering van de papier-maché een echt centrum van de speelgoedindustrie. In 1840 werden het oude centrum en de markt verwoest door een stadsbrand.

De speelgoedproductie vond plaats in kleinschalige thuisarbeid, waarbij één firma meestal niet meer dan vier werknemers in dienst had. Daardoor kon ook de diversiteit in de producten groot blijven, maar het betekende ook een belasting van de thuiswerkers die het financieel heel slecht hadden. Het belangrijkste product waren poppen. Voor Sonneberg sloeg de crisis in 1929 extra hard toe, omdat speelgoed als luxeproduct zeer gevoelig is voor de conjunctuur.

In februari 1945 werd Sonneberg zwaar gebombardeerd door de Amerikanen en na de Russische bezetting werd Sonneberg deel van de DDR. De ligging van Sonneberg aan de grens met de Bondsrepubliek, was voor de ontwikkeling van de stad zeer ongunstig.

kerk in Sonnenberg

Bezienswaardig in Sonneberg

Tot de bezienswaardigheden van Sonneberg behoort zeker ook de huidige binnenstad, die ontstaan is na de brand van 1840. Deze is de enige planmatig aangelegde stad uit de negentiende eeuw in Thüringen.

  • De neogotische Stadtkirche St. Peter is tussen 1843 en 1845 gebouwd naar het voorbeeld van de Lorenzkirche in Neurenberg.

  • De neoromaanse St. Stephanus is een katholieke basiliek uit 1902.

  • Het station van Sonneberg is uit 1907.

  • Tegenover het station staat het neoclassistische stadhuis uit 1928 dat het stadsbeeld domineert.

  • Het bekendste museum van Sonneberg is vanzelfsprekend het Deutsche Spielzeugmuseum. Het is al in 1901 opgericht.

  • Het Deutsche Teddybären-Museum is een ander speelgoedmuseum in Sonneberg.

  • In de sterrenwacht is het Astronomie-Museum Sonneberg gevestigd.

  • Het Somso-Museum met modellen voor het geneeskunde- en biologieonderwijs is op afspraak te bezoeken.

  • Sonneberg beschikt ook over een aquarium en een dierentuin met inheemse dieren.