Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

  • Er op uit met kinderen
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

 

Weimar

Weimar

Weimar is een grote kreisvrije stad van ruim 64.000 inwoners in het midden van het Duitse bondsland Thüringen. De stad is vooral bekend om zijn culturele erfgoed. Weimar ligt in een boog aan de Ilm ten zuidoosten van de Ettersberg. De gemeente Weimar omvat naast de stad zelf twaalf dorpen en gehuchten. Over de weg is Weimar te bereiken via de A4, de B7 en de B85. Ook beschikt Weimar over een station en komen meerdere spoorlijnen in de stad bij elkaar. Verder voeren verschillende langeafstandsfietspaden door het stadsgebied, zoals de Ilm-Radweg, de Radfernweg Thüringer Städtekette en de Lauraradweg. De Goethewanderweg is een wandelpad dat van Weimar naar Grosskochberg voert.

Geschiedenis van Weimar

Weimar is rijk aan geschiedenis, in goede en in slechte zin; de grote Duitslandtentoonstelling van het British Museum vatte het in 2014 als volgt treffend samen: Goethe, Bauhaus, Buchenwald.

In Ehringsdorf is in 1925 een skelet ontdekt van een vrouw van zo’n 200.000 tot 250.000 jaar oud. Daarmee is een oeroude bewoning van het gebied bewezen. Van kort voor het begin van de jaartelling is verder nog een koperen ketel gevonden en wat andere grafresten. De oudste optekening van Weimar echter stamt van 899. Het graafschap Weimar heerste over het gebied van 946 tot 1346. Voor het eerst is er in 1250 echt sprake van een nederzetting. Relatief laat, in 1410, kreeg Weimar stadsrechten. Echter werd de economische impuls al in 1424 door een verwoestende stadbrand vernietigd. Een gevolg was wel dat de verdedigingswerken werden uitgebreid, zo ontstond een dubbele stadsmuur met een tussenruimte van acht tot tien meter en met tien torens en vier poorten.

In 1552 werd Weimar de hoofdstad van het hertogdom Saksen-Weimar en bleef dat tot 1918. Ook aan Weimar gingen de heksenprocessen niet voorbij, opvallend is het proces tegen de eigen vorst Johann Friedrich van Saksen-Weimar die een verbond met de duivel bekende en de volgende dag dood in zijn cel werd gevonden. Aan het eind van de achttiende en begin negentiende eeuw beleefde Weimar zijn “Gouden Tijdperk” onder het regentschap van hertogin Anna Amalia en de regering van haar zoon hertog Carl August. De aanwezigheid van grote persoonlijkheden als Goethe, Herder, Wieland, Schiller en Falk zorgde voor een cultureel hoogtepunt bekend als de ‘Weimarer Klassik’. Nog geen halve eeuw later, onder groothertogin Maria Pawlowna en haar zoon Carl Alexander en diens vrouw Sophie, beleefde Weimar zijn “Zilveren Tijdperk” onder anderen met Franz Liszt en de Weimarse schilderschool. Ook in die tijd bloeide de arbeidersbeweging in Weimar. Ook onder Wilhelm Ernst de kleinzoon van Carl Alexander bloeiden de kunsten met de stichting van een aantal kunstopleidingen in het begin van de twintigste eeuw.

In 1919 vond in Weimar de grote Duitse nationale vergadering plaats waarin een grondwet werd opgesteld. De periode die volgde wordt daarom de Republiek van Weimar genoemd. In 1920 werd Weimar de hoofdstad van het nieuwe land Thüringen. Politiek ontwikkelde Weimar zich tussen de wereldoorlogen tot een centrum van conservatieve en nationalistische stromingen. Door zijn culturele betekenis kreeg Weimar speciale aandacht van Hitler met een plan tot een grondige omvorming van het stadsbeeld tot gevolg. Delen van die plannen zijn inderdaad uitgevoerd. In de zomer van 1937 werd met de bouw van het concentratiekamp Buchenwald op de Ettersberg begonnen. Door luchtaanvallen in 1945 werd de binnenstad van Weimar zwaar getroffen. Na de Amerikaanse bezetting in april werd het bestuur in juli overgedragen aan de Russen. In 1949 werd Weimar deel van de DDR.

Na de Wende werd Weimar in 1993 tot culturele hoofdstad van Europa uitgeroepen. Daarnaast is de culturele betekenis van de stad ook zichtbaar in meerdere erkenningen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sinds 2004 draagt Weimar de bijnaam ‘universiteitsstad’. In de nacht van 2 september 2004 gingen in de Herzogin Anna Amalia Bibliothek 50.000 boeken bij een brand verloren.

Marktplatz Weimar

Bezienswaardig in Weimar

Tot de bezienswaardigheden van Weimar behoren in de eerste plaats een aantal sloten en een paleis. Sinds de middeleeuwen is het Stadtschloss meermaals vernieuwd. Het Wittumspalais stamt uit de tijd van de Weimarer Klassik. Slot en park Belvedere waren oorspronkelijk de residentie van de vorsten van Weimar. Slot en park Tiefurt hebben een speciale betekenis als de lievelingsresidentie van Anna Amalia en haar ontmoetingsplek voor literatuur en muziek. Hetzelfde geldt voor slot en park Ettersburg. Ook het Rote Schloss verdient vermelding.

De Stadtkirche St. Peter und Paul is de grootste kerk van Weimar grotendeels gebouwd rond 1500. De barokke Jakobskirche is de voormalige hofkerk en de kerk waarin Goethe getrouwd is. De katholieke Herz-Jesu-Kirche is in 1891 in neorenaissancestijl gebouwd.

Van de overige bezienswaardigheden moeten worden genoemd: het stadhuis, het Stadthaus dat een patriciërswoning is in renaissancestijl evenals het Cranachhaus, de Geleitschenke een oude herberg en een van de mooiste vakwerkhuizen van Weimar, het Liszt-Haus, de Altenburg, het Kirms-Krackow-Haus, Goethes Wohnhaus met het Goethe-Nationalmuseum, het Schillers Wohnhaus met Schillermuseum, het Goethe- en Schillermonument, het park aan de Ilm met het tuinhuis van Goethe, de Kunstgewerbeschulbau en het Kunstschulgebäude van de Bauhausgroep, Villa Dürckheim van Henry van de Velde en vele meer.

Van de vele musea die Weimar rijk is, noemen we: het Neues Museum Weimar met eigentijdse kunst, het Bauhaus-Museum, het Museum für Ur- und Frühgeschichte Thüringens, het Stadtmuseum, het Weimarhaus, in het Deutsches Bienenmuseum draait het om de imkerij en in het Eisenbahnmuseum Weimar om het spoor, het Ginkgo-Museum is uniek in zijn soort en het kleinste museum van Weimar is Marie Seebach.