Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

 

Worbis

Kerk in Worbis

Worbis is de noordelijke hoofdplaats van de gemeente Leinefelde-Worbis, waartoe in totaal negen dorpen behoren. Na Leinefelde is Worbis met ongeveer 5000 inwoners de grootste van de negen. Worbis ligt in de Landkreis Eichsfeld in de Duitse deelstaat Thüringen. Het stadje ligt aan de zuidelijke rand van het Ohmgebergte midden op de waterscheiding tussen de Elbe en de Weser. In dit gebergte ontspringen de rivieren Wipper en Hahle. De belangrijkste bergen in de directe omgeving zijn de Oberberg (496,5 m), de Langenberg (462,6 m), de Kanstein (435,5 m), de Klien (408,9 m) en Die Hardt (400,9 m). Over de weg is Worbis te bereiken via de B247 en de L3080.

Geschiedenis van Worbis

Worbis is voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1162 en verkreeg in 1255 stadsrechten. Het stadje had in de middeleeuwen een vooraanstaande positie in de regio. In de veertiende eeuw werd het belang van Worbis nog groter doordat het aan een oude noord-zuidverbinding van een pelgrimsroute van Lübeck via Neurenberg naar Rome. In 1381 verpandde de keurvorst Adolf von Mainz Worbis, tezamen met een aantal andere bezittingen, voor 1662 zilveren marken aan Siegfried von Bültzingsleben. Tot in de zestiende eeuw oefende die familie het bestuur uit over Worbis. Op 15 februari 1655 werd Worbis getroffen door een grote vloed die grote schade in de stad aanrichtte.

Ten tijde van de DDR was Worbis bekend van de grensovergang Worbis/Duderstadt aan de snelweg bij Teistungen. Op 10 november 1989 om 0.35 uur werd de slagboom naar het westen definitief geopend. Worbis behoort sinds 2004 tot de nieuwe gemeente Leinefelde-Worbis en in 2006 verwierf Worbis het predicaat ‘Staatlich anerkannter Erholungsort’ van de Duitse overheid.

Worbis

Bezienswaardig in Worbis

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden en evenementen van Worbis, behoren:

 • Het Krengeljägerfest met Pinksteren dat teruggaat op een oude overlevering van gebak stelende kwajongens.

 • Het Worbiser Wipperfeest dat in september plaatsvindt. Hierbij balanceren jongeren op een smalle surfplank op de woeste Wipper.

 • De barokke Antoniuskerk uit 1678.

 • De katholieke St. Nikolauskerk in het centrum van Worbis.

 • De protestante Petrus en Pauluskerk aan Rossmarkt.

 • De pestkapel St. Rochus is gebouwd na de laatste grote pestepidemie in 1682-1683, waarbij in Worbis 465 doden vielen.

 • De Hardtkapel, waarvan de eerste houten versie rond 1680 werd gebouwd. De bouwvallige kapel werd vervolgens in 1749 uit steen opgetrokken.

 • Het Rentamt/Rathaus is een van de oudste bewaard gebleven gebouwen van Worbis. De basis stamt van een waterburcht uit de middeleeuwen die waarschijnlijk gedurende de Boerenoorlog (1524-1525) verwoest is. De noordwestvleugel stamt uit 1608, na de vloed van 1655 werd de bouw snel hervat en in de eeuwen daarna werden er steeds weer uitbreidingen toegevoegd. Sinds 2004 doet het Renthaus weer dienst als stadhuis.

 • Het Gülden Kreuz/Heimatmuseum, het vakwerkhuis doet al sinds 1960 dienst als stadsmuseum. Noemenswaardig is de vlinderverzameling van de entomoloog Lampert Rummel.

 • Het Bärenpark is gevestigd in een oude dierentuin en dient als opvang voor bruine beren in gevangenschap, zoals oude circusdieren.

 • De Büschlebsmühle is een techniekmonument. De molen is voor verschillende functies in gebruik geweest, als kruitmolen, zaagmolen en oliemolen.