Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Altenburg

Altenburg

Altenburg is een middelgrote stad van bijna 33.000 inwoners in het Duitse bondsland Thüringen. Het is de hoofdstad van de kreis Altenburger Land. De gemeente Altenburg bestaat naast de stad zelf uit het dorp Ehrenberg en de gehuchten Kosma en Zetzscha. Door het heuvelachtige gemeentegebied stromen drie beken, de Pleisse, de Blaue Flut en de Deutscher Bach. De Blaue Flut heeft die naam, omdat een voormalige ververij zijn meestal blauwe afvalwater ongereinigd loosde. Over de weg is Altenburg te bereiken via de A4 en de aanbouw zijnde A72. Verder via de B7, de B93 en de B180.

Geschiedenis van Altenburg

De eerste nederzettingen op het grondgebied van Altenburg zijn zeker zo’n zesduizend jaar oud. Tussen 1300 en 700 v.Chr. nam de bevolking toe. Na de Kelten volgden verschillende Germaanse stammen. Na de val van het Thüringse rijk in 531 trokken steeds meer West-Slaven naar Altenburg en rond die tijd ontstond de eerst burcht. Altenburg wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 976. In de middeleeuwen had Altenburg een economische betekenis door de Via Imperii, een belangrijke handelsweg, waardoor veel handwerkslieden en kooplieden zich in de stad vestigden. Altenburg werd door veel koningen zoals Frederik I Barbarossa gebruikt als residentie. In de dertiende eeuw werden twee belangrijke kloosters gesticht en de stadsmuur werd met vooruitziende blik gebouwd, zodat deze voor lange tijd toereikend was. In 1256 kreeg Altenburg stadsrechten. In 1329 kwam Altenburg onder het bestuur van het huis Wettin. In 1426 werd Altenburg voor een groot deel verwoest na een driedaags beleg. In 1603 kwam Altenburg onder het bestuur van het hertogdom Saksen-Altenburg en werd weer residentie. De Dertigjarige Oorlog (1618-1648) heeft ook in Altenburg zijn sporen nagelaten, het inwonertal liep in die jaren schrikbarend terug. In 1672 stierf de oude lijn van de hertogelijke familie uit en het hertogdom werd opgedeeld tussen Saksen-Gotha en Saksen-Weimar. De stad behoorde van toen af het huis Saksen-Gotha-Altenburg toe. In 1806 trad het hertogdom toe tot de Rijnbond en werd daarmee geallieerde van Napoleon, zodat vele Fransen in Altenburg ingekwartierd werden. Tussen 1810 en 1818 ontwikkelde in Altenburg zich het kaartspel ‘skaat’, dat vooral in Duitsland erg populair is. Nadat het huis Gotha-Altenburg uitgestorven was kwam het bestuur in 1826 in handen van Saksen-Hildburghausen. Intussen was de bevolking zo gegroeid dat de stad moest uitbreiden en de stadsmuur inclusief de poorten werden geslecht. Ook bracht de negentiende eeuw steeds meer welvaart in de stad, doordat de industrie groeide. Aan het begin van de twintigste eeuw was de hoedenindustrie een van de hoogtepunten van Altenburg. In 1918 abdiceerde hertog Ernst II van Saksen-Altenburg en werd Altenburg de hoofdstad van de vrijstaat Saksen-Altenburg die in 1920 opging in het land Thüringen.

n de Tweede Wereldoorlog werkten vele dwangarbeiders uit kampen als Buchenwald in fabrieken van Altenburg. Luchtaanvallen brachten schade toe aan gebouwen, maar op 15 april 1945 konden Amerikaanse troepen de stad zonder strijd innemen. In juli van dat jaar werd de macht overgedragen aan de Russen en in 1949 werd Altenburg deel van de DDR.

Bezienswaardig in Altenburg

Tot de bezienswaardigheden van Altenburg behoren de vele huizen die na de Wende zorgvuldig gerenoveerd en gesaneerd zijn.

 • Het Schloss Altenburg verheft zich aan de rand van de oude binnenstad. Zijn huidige aanzicht kreeg het in de achttiende eeuw.

 • De naburige Schlosskirche is nog in zijn oorspronkelijke vijftiende-eeuwse vorm te zien.

 • Aan de Brühl, de oudste markt van Altenburg, staat de Skatbrunnen, het enige monument ter wereld voor een kaartspel.

 • Ook op de Brühl staat het Seckendorffsche Palais uit 1724.

 • Het stadhuis is te vinden op de markt. Het is gebouwd tussen 1562 en 1564.

 • De Bartholomäikirche is de oudste kerk van Altenburg en werd rond 1125 gebouwd.

 • De Roten Spitzen trekt al van verre de aandacht. Deze behoort bij de Marienkirche.

 • De Nikolaikirchturm is een restant van de gelijknamige kerk. Het huidige aanzicht stamt uit 1609.

 • Het hoofdgebouw van de Freihof Pohlhof is waarschijnlijk al in 1400 gebouwd.

 • De Freihof Frauenfels is tussen 1542 en 1551 gebouwd.

 • Het Schloss- und Spielkartenmuseum bevindt zich in het Altenburger Schloss.

 • Het Lindenau-Museum bezit de grootste collectie vroeg-Italiaanse schilderkunst op panelen ten noorden van de Alpen.

 • Het Naturkundemuseum Mauritianum toont onder andere de grootste rattenkoning ter wereld, bestaande uit 32 met de staarten verknoopte ratten.

 • In de Altenburger Brauerei bevindt zich ook het Brauereimuseum en het Schnapsmuseum bevindt zich in de Altenburger Destillerie- und Liqueurfabrik.