Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Thüringen - algemeen

Moois om te zien in Sauerland

De Vrijstaat Thüringen ligt in het midden van Duitsland en grenst aan de andere bondslanden Hessen, Beieren, Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. Het landschap van Thüringen is zeer verscheiden. In het uiterste noorden ligt de Harz. Vanuit de Harz in zuidoostelijke richting sluit de Goldene Aue aan met het vruchtbare dal van de rivier de Helme. In het noordwesten ligt het Eichsfeld, een deels bebost heuvellandschap.

In het midden van Thüringen ligt het vlakke en zeer vruchtbare Thüringse bekken. Deze regio is een van de oudste cultuurlandschappen van Duitsland. Het Thüringse bekken wordt verschillende kleine heuvel- of bergruggen omringd, de Dün in het noordwesten, de Hainleite en de direct ten noorden daarvan gelegen Windleite en het Kyffhäusergebergte in het noorden, de Schmücke, de Hohe Schrecke en de Finne in het noordoosten, de Ettersberg in het zuidoosten, de Fahner Höhe in het zuiden en de Hainich in het westen. Het Nationalpark Hainich is het enige nationale park in Thüringen.

Ten zuiden van het Thüringse bekken bevindt zich het heuvelachtige voorland van het Thüringse woud en uiteraard het woud zelf, het grootste gebergte van Thüringen. Oostelijk gaat het woud naadloos over in het Thüringse leisteengebergte dat zelf weer overgaat in het zuidoosten in het Frankenwald. Het Frankenwoud ligt echter grotendeels buiten Thüringen. Dit middelgebergte vormt de waterscheiding tussen de Elbe in het noorden en de Weser en de Rijn in het zuiden. Ten oosten van het Thüringse woud ligt het Saaledal en aan de andere kant daarvan ligt het Thüringse houtland in het noorden, het Vogtland in het zuiden en het Osterland in het oosten. Van deze drie is het Osterland weinig bebost en zeer vruchtbaar. In de zuidelijke kreis Sonneberg loopt de Frankische linie die het Frankenwald van het Obermainische heuvelland scheidt. Ten zuidwesten van het Thüringse woud ligt het Werradal, gevolgd door de Rhön in het westen en het Grabfeld in het uiterste zuiden.

De belangrijkste rivieren van Thüringen zijn de Werra in het westen en de Saale in het oosten. Rivieren die in de Saale uitmonden zijn verder de Unstrut en Gera, de Ilm en de Weisse Elster. In het noordwesten ontspringt de Leine.

De hoogste berglanden in het land zijn de Grosse Beerberg met 983 meter in het Thüringse woud. Verder de Schneekopf (978 m), de Grosse Finsterberg (944 m) en de Grosse Inselsberg (916 m). Het hoogste punt van Thüringen is met 1060 meter de Blessberg. De laagste punten zijn in het Unstrutdal tussen Wiehe en Rossleben met 114 meter, het Saaledal bij Grossheringen met 120 meter, het Werradal bij Lindewerra met 145 meter en het Pleissedal bij Treben met 150 meter.

Thüringen ligt in de gematigde klimaatzone van Midden-Europa. Door het middelgebergte in het westen neigt het klimaat van Thüringen meer naar een landklimaat dan het westen en noorden van Duitsland. Dit kenmerkt zich door koudere winters en drogere zomers. Ook binnen Thüringen zijn de verschillen in klimaat groot. Het Thüringse bekken heeft bijvoorbeeld het laagste neerslagniveau van heel Duitsland.

Ook op geologisch gebied kent Thüringen grote verschillen. Het gebied is (of beter: was) rijk aan een grote verscheidenheid van bodemschatten, zoals ijzererts, koper en goud. Deze bodemschatten werden al in de zestiende eeuw ontgonnen. Het zuidoosten van Thüringen kent door tektonische activiteiten af en toe optredende kleine aardbevingen.

>> Dorpen en steden in Thüringen