Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Apolda

Apolda

Apolda is de hoofdstad van de landkreis Weimarer Land in het midden van het Duitse bondsland Thüringen. De stad heeft ruim 22.000 inwoners. Apolda is als klokkenstad bekend door de klokkengieterstraditie die daar meer dan 250 jaar heeft bestaan tot 1988. Naast Apolda zelf bestaat de gemeente uit zeven dorpen en gehuchten. Apolda ligt aan de rand van het Thüringse bekken in een landbouwgebied. In de stad stromen twee beken samen, de Schötener Bach en de Herressener Bach. Apolda ligt aan de A4, de B87 en de B71. Ook beschikt Apolda over een station.

Geschiedenis van Apolda

De vroegste resten van bewoning van het stadgebied stammen uit de late steentijd en ook uit de brons- en ijzertijd zijn er archeologische vondsten gedaan. Niettmin wordt Apolda pas in 1119 voor het eerst in een oorkonde genoemd. In de tweede helft van de twaalfde eeuw werd de burcht van Apolda de residentie van de bestuurders uit naam van de aartsbisschop van Mainz. In 1289 kreeg Apolda stadsrechten. Daarna werd de stad ommuurd en kreeg hij twee poorten. In 1528 werd in Apolda de reformatie ingevoerd. Al in de zestiende eeuw was de stad uit zijn muur gegroeid. Rond de Martinskirche had zich een nieuwe voorstad gevormd die groter was dan de oude binnenstad. Hoewel deze inwoners ook burgers van Apolda waren, hadden ze toch minder rechten. Zij mochten bijvoorbeeld pas later inkopen doen op de markt. Economisch was Apolda een afgelegen stad met enkel regionale betekenis. Was Apolda aanvankelijk deel van de hertogdommen Saksen-Weimar en Saksen-Altenburg, in 1634 kwam de stad geheel onder het bestuur van het hertogdom Saksen-Altenburg en vanaf 1672 behoorde het tot het nieuw gevormde hertogdom Saksen-Jena. Vanaf 1691 was het weer even van Saksen-Weimar en vanaf 1741 Saksen-Weimar-Eisenach. In de Dertigjarige Oorlog (1816-1648) werd Apolda vier keer in zeven jaar geplunderd. In Apolda ontstond rond het begin van de achttiende eeuw een kousenindustie die bepalend was voor de ontwikkeling van de stad. Eind van de achttiende eeuw raakte de stad echter in een economische crisis door exportproblemen. In 1722 stichtte Johann Christoph Rose de eerste klokkengieterij. In zijn kielzog vestigden de klokkengietersfamilies Ulrich en Schilling zich in Apolda en maakten de stad wereldwijd beroemd als ‘klokkenstad’. In 1863 vond in Apolda de eerste hondenmarkt plaats, waar later onder andere de in Apolda gefokte dobermannpinscher werd gepresenteerd. Veel heeft Apolda aan het eind van de Tweede Wereldoorlog niet te lijden gehad van bombardementen, bovendien capituleerde de stad zonder strijd. De Amerikanen droegen in juli 1945 het bestuur over aan de Russen en in 1949 ging ook Apolda over naar de DDR. Op 17 februari 2010 beschadigde een grote brand zes historische vakwerkhuizen in de binnenstad, waarvan er een paar zelfs afgebroken moesten worden.

Bezienswaardig in Apolda

Tot de bezienswaardigheden van Apolda behoren:

 • De burcht, het tegenwoordige Schloss, domineert de stad sinds de twaalfde eeuw.

 • De Martinskirche wordt al in de oorkonde van 1119 genoemd. Deze kerk heeft dan ook een romaanse basis. Maar het huidige aanzicht is van 1674 tot 1700 ontstaan.

 • Het stadhuis van Apolda is een van de oudste gebouwen.

 • Het 95 meter lange, 23 meter hoge en 8,80 meter brede viaduct is in 1845/1846 gebouwd uit kalkzandsteen.

 • Het stationsgebouw is in 1889 gebouwd in een mengstijl van Italiaanse en Duitse neorenaissance.

 • De Lutherkirche is neogotisch en is gebouwd tussen 1890 en 1894.

 • De 24 meter hoge Bismarckturm is gebouwd in 1904.

 • Het Stadthaus in Jugendstil uit 1908.

 • Daartegenover staat de Sparkasse uit 1925.

 • Het Kunsthaus Apolda is een villa in Italiaanse stijl en deze wordt als galerie gebruikt.

 • Het Glocken- und Stadtmuseum Apolda is in 1952 geopend.

 • In Apolda bevinden zich een aantal klokkenspelen van klokken die in de stad gegoten zijn.