Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Arnstadt

Arnstadt

Arnstadt is een middelgrot kreisstad van bijna 25.000 inwoners in het midden van de Duitse deelstaat Thüringen. De stad ligt aan de Gera. Arnstadt is één van de vijf zogenoemde Thüringse “Bachsteden”. De stad ligt aan de zuidrand van het Thüringse bekken. Naast de stad zelf behoren nog vier dorpen tot de gemeente Arnstadt. Over de weg is Arnstadt via de A4 en de A71 te bereiken. Het station van Arnstadt vormt een knooppunt van drie regionale expreslijnen.

Geschiedenis van Arnstadt

Arnstadt is voor het eerst genoemd in een schenkingsoorkonde aan de Utrechtse bisschop Willibrord uit 704. Daarmee is de stad de oudste stad van Thüringen en één van de oudsten van Duitsland buiten de voormalige Romeinse invloedsfeer. Maar al voor die tijd werd het gebied aantoonbaar bewoond van de late steentijd. In 925 werd Arnstadt als bolwerk tegen de binnenvallende Hongaren uitgebreid. In 954 koning Otto I een Rijksdag in Arnstadt waarin hij vrede sloot met zijn zoon en een andere zoon benoemde tot aartsbisschop van Mainz. In de twaalfde eeuw viel een deel van de stad onder de heerschappij van de graven van Kevernburg. Zijn gunstige ligging bevorderde de economische ontwikkeling. Arnstadt werd een belangrijke omslagplaats voor hout, graan, wijn en wede. In 1220 is Arnstadt voor het eerst als stad genoemd, maar het stadsrecht werd in 1266 verleend. Na het uitsterven van de familie Kevernburg in 1302 ging het bezit over in handen van de graven van Schwarzburg. Tijdens de Boerenoorlog (1524-1525) werden in totaal veertien opstandelingen op de markt onthoofd en als boete voor de ondersteuning van de opstand moest de stad 3000 gulden betalen. In 1531 ging Arnstadt over op de reformatie. In 1553 begon de bouw aan de residentie slot Neideck. In 1581 verwoestte een brand meer dan 380 gebouwen waaronder het stadhuis en de pest eiste in 1582 meer dan 1700 en in 1625 meer dan 1200 slachtoffers. Ook in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) bleef Arnstadt niet van plunderingen verschoond. Ook in 1670 was er een verwoestende stadsbrand. Tussen 1555 en 1696 werden in Arnstadt zeventien heksenprocessen gevoerd. In 1703 probeerde de jonge Johann Sebastian Bach het nieuwe orgel van de Neue Kirche uit en werd meteen als de nieuwe organist aangesteld. Hij heeft vier jaar in Arnstadt gewerkt. In 1709 werden de graven van Schwarzburg in de Rijksvorstenstand verheven door keizer Leopold I. Nadat de vorst in 1918 troonsafstand had gedaan ontstond eerst de vrijstaat Schwarzburg-Sondershausen en deze ging vervolgens in 1920 over in het land Thüringen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Arnstadt zwaar te lijden gehad van bombardementen en beschietingen. Op 10 april 1945 werd Arnstadt door de Amerikanen bezet en begin juli werd het bestuur overgedragen aan de Russen. In 1949 kwam Arnstadt daardoor in de DDR terecht.

Bezienswaardig in Arnstadt

Tot de bezienswaardigheden van Arnstadt behoren:

 • De slotruïne Neideck met de toren die nog steeds beklommen kan worden.

 • Een van de belangrijkste kerken uit de overgangstijd van romaans naar gotisch in Midden-Duitsland is de protestantse Liebfrauenkirche. De basiliek van drie schepen werd gebouwd tussen 1180 en 1330.

 • De Bachkirche werd na de stadsbrand van 1581 als Neue Kirche herbouwd. De naam Bachkirche stamt uit 1935, omdat het orgel uit 1703 de eerste werkplek van Johann Sebastian Bach was.

 • De protestantse Barfüßerkirche werd rond 1250 gebouwd en was oorspronkelijk de kerk van een Franciscanerklooster.

 • Tegenover deze kerk bevindt zich het Stadthaus Arnstadt een vakwerkhuis uit 1582/1697 dat nu als hotel in gebruik is.

 • Uit de barok stamt de Himmelfahrtskirche die in 1743 werd gewijd.

 • Op de berg Alteburg staat de Alteburgturm uit 1902.

 • In het Neue Palais dat tussen 1729 en 1735 gebouwd werd, is een museum gevestigd. De belangrijkste attractie is de unieke barokke ‘Puppenstadt Mon plaisir’ dat een goed beeld geeft van het leven in de residentie in de eerste helft van de achttiende eeuw.

 • Het spoorwegmuseum aan de noordwestrand van de stad.

 • De Kleine Galerie stelt grafiek van de Arnstadtse tekenaar Paul Weber tentoon.

 • De Kunsthalle in een voormalige zaklantaarnfabriek toont wisseltentoonstellingen van eigentijdse kunst.

 • In de oudst tuinmanswoning van Thüringen in de slottuin staat de maquette van Arnstadt uit 1740.