Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Bad Blankenburg

Bad Blankenburg

Bad Blankenburg is een klein stadje van nog geen 7000 inwoners in de kreis Saalfeld-Rudolstadt in het Duitse bondsland Thüringen. Naast het stadje zelf bestaat de gemeente Bad Blankenburg nog uit acht gehuchten. In Bad Blankenburg mondt de Rinne uit in de Schwarza. Tot 2007 was Bad Blankenburg een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. De stad noemt zichzelf “Lavendelstad”. Over de weg is Bad Blankenburg te bereiken via de B88 en de stad heeft bovendien een treinstation. Door Bad Blankenburg verloopt het langeafstandswandelpad de Bergwanderweg Eisenach–Budapest.

Geschiedenis van Bad Blankenburg

Bad Blankenburg wordt voor het eerste genoemd in een oorkonde uit het jaar 1267, tamelijk laat in verhouding tot andere plaatsen in de regio. In 1385 werd met de bouw van de stadskerk begonnen. Deze kerk brandde in 1744 af en werd weer opgebouwd vanaf 1749. Pas in 1794 werd de nieuwe kerk gewijd. De nederzetting Bad Blankenburg gaat terug op een burcht die aanvankelijk ook Blankenburg heette, maar later is omgedoopt in Burg Greifenstein. Het stadsrecht heeft Bad Blankenburg in 1323 gekregen. In het jaar 1840 opende Friedrich Fröbel in Bad Blankenburg de eerste kleuterschool in Duitsland. In datzelfde jaar begonnen ook de kuuractiviteiten. In 1911 kreeg Blankenburg van de toenmalige vorst van Schwarzburg-Rudolstadt het predicaat ‘Bad’, waarmee de erkenning officieel was. Na de opheffing van de monarchie in 1918 ging Bad Blankenburg over in de vrijstaat Thüringen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de stad in de DDR te liggen.

Marktplaats Bad Blankenburg

Bezienswaardig in Bad Blankenburg

Tot de bezienswaardigheden van Bad Blankenburg behoren:

  • De Burg Greifenstein is tegenwoordig een middeleeuwse kasteelruïne.

  • Het woonhuis van Friedrich Fröbel waarin hij in 1840 de eerste “Kindergarten” vestigde, die op pedagogische grondslag was geschoeid.

  • Twee kilometer zuidzuidwest van het centrum ligt rechts van de Schwarza het wallencomplex Hünenkuppe, dat waarschijnlijk een oude vesting is uit de brons- of ijzertijd.