Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Eisenach

Eisenach

Eisenach is een grote, kreisvrije stad van ruim 42.000 inwoners in het westen van het Duitse bondsland Thüringen. Eisenach is één van de zogenoemde Luthersteden en de geboortestad van de de grootste Duitse componist Johann Sebastian Bach. De stad ligt aan de rivier de Hörsel aan de noordrand van het Thüringse woud. Eisenach is beroemd door de Wartburg die de stad uit de hoogte domineert. Deze burcht was de woonstee van de landgraven van Thüringen en is nu UNESCO-werelderfgoed. De Hörsel mondt in Eisenach in de Werra uit. De gemeente Eisenach bestaat naast de stad zelf uit elf dorpen en gehuchten. Over de weg is Eisenach te bereiken via de A4, de B7, de B84 en de B88. Bovendien ligt Eisenach op een knooppunt van de spoorlijnen Halle-Gerstungen-Bebra en Eisenach–Eisfeld. Eisenach ligt aan het langeafstandsfietspad Thüringer Städtekette en verder liggen in de buurt van de stad nog de Rennsteig-Radwanderweg, de Werra-Radweg, de Hörseltalradweg en de Herkules-Wartburg-Radweg naar Kassel.

Geschiedenis van Eisenach

De oudste vestigingssporen in Eisenach gaan zo’n 5500 jaar terug. In het tweede millenium voor Christus vestigden zich Kelten in het gebied. Deze werden rond 1000 v.Chr. gevolgd door Germaanse stammen. Tot 531 behoorde het gebied tot het koninkrijk van de Thüringers. Volgens de sage werd in 1067 de Wartburg opgericht en in het jaar 1080 is de Wartburg voor het eerst in een oorkonde vermeld, de stad Eisenach zelf volgde in 1180. De ligging van de stad op een kruising van belangrijke handelswegen, bevorderde de economische ontwikkeling. In de tweede helft van de twaalfde eeuw werd de stadsmuur gebouwd. Rond dezelfde tijd werd de Wartburg de hoofdvestiging van de landgraven van Thüringen. Van 1211 tot 1228 woonde Elisabeth von Thüringen als echtgenote van de landgraaf op de Wartburg. Ze is bekend geworden door haar liefdadigheidswerken, waarvoor zij in 1235 heilig verklaard is.

Vanaf 1306 voerde Eisenach een strijd om te worden erkend als ‘Vrije Rijksstad’ die echter in 1308 verloren werd. In 1342 verwoestte een grote stadsbrand bijna de hele stad, met het stadhuis ging ook het archief verloren. Na twee pestepidemieën verloor Eisenach met de dood van de landgraaf Balthasar in 1406 de landgrafelijke hofhouding. Daarmee werd de economische neergang ingezet. In de jaren 1521 en 1522 verbleef Maarten Luther incognito voor zijn vervolgers op de Wartburg en vertaalde daar het Nieuwe Testament uit het Grieks in het Duits. In 1525 werden een aantal opstandige boeren in de Boerenoorlog onder valse voorwendselen de stad ingelokt en daar na een showproces terechtgesteld. Niettemin ging Eisenach al in 1528 over naar het protestantisme.

Ook in de eeuwen die volgden werd de economische opgang gestuit door verwoestende branden, de ellende van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de pest en heksenvervolgingen. In 1685 werd in Eisenach Johann Sebastian Bach geboren. Ook andere beroemde componisten werkten in Eisenach, zoals Johann Pachelbel, Johann Christoph Bach en Georg Philipp Telemann. Eisenach werd in de achttiende eeuw meer en meer een cultuurstad.

In 1807 verbleef Napoleon in Eisenach en in 1810 zorgde een kruitramp voor een groot aantal slachtoffers. De ellende was nog niet voorbij, want het verslagen Franse leger bracht op zijn terugtocht een tyfusepidemie die ook weer veel slachtoffers eiste.

In oktober 1817 werd voor het eerst een Wartburgfest gehouden. Dit feest was bedoeld om driehonderd jaar reformatie te vieren en om voor een verenigd en vrij Duitsland te pleiten. Sindsdien zijn er onregelmatig meerdere van dergelijke feesten gehouden. In de negentiende eeuw ontwikkelde de stad zich aanzienlijk sneller dan in de eeuwen ervoor, niet alleen cultureel maar ook economisch. Een van de hoogtepunten die daarvan getuigen is de oprichting van de Fahrzeugfabrik Eisenach in 1896, die in de DDR-tijd de Wartburg produceerde.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Eisenach zeven maal doelwit van luchtaanvallen. Grote delen van de binnenstad werden verwoest naast vanzelfsprekend de automobielfabrieken. Op 1 april 1945 werd de stad door de Amerikanen bezet en op 1 juli werd het bestuur overgedragen aan de Russen. In 1949 ontstond de DDR. Eisenach lag praktisch op de grens, waardoor bepaalde delen van het stadsgebied niet meer toegankelijk waren. Deze ligging had een nadelige invloed op de economische situatie en het inwonertal liep aanzienlijk terug. In 1967 werd Eisenach als socialistische voorbeeldstad gepresenteerd door de DDR-regering. Na de Wende liep het inwonertal nog verder terug. Toch ging het met Eisenach economisch opwaarts, doordat autofabrikant Opel een nieuwe fabriek opende, nadat de oude gesloten waren.

Bezienswaardig in Eisenach

Tot de bezienswaardigheden van Eisenach behoren:

Op de bergen rond de oude binnenstad bevonden zich meerdere burchten waarvan nu enkel nog maar ruïnes of benamingen resteren. In de muren van de oude stad bevindt zich het waarschijnlijk oudste wereldlijke gebouwen van Eisenach de Hellgrevenhof en de Lussenhof op de Frauenberg. Tot de behouden burchten behoren het Eisenacher Stadtschloss, het Schloss Fischbach, het Palais Bechtolsheim, het Landhaus Pflugensberg en het Jagdschloss Hohe Sonne. Verder zijn er in de andere delen van de gemeente nog de volgende gebouwen te vinden, het Schloss Berteroda, het Schloss Neuenhof, in Stedtfeld het Untere Schloss en wat overblijfselen van het Oberen Schloss en de toren Steinstock.

Uiteraard telt een stad als Eisenach een groot aantal kerken. De belangrijkste daarvan zijn de Georgenkirche uit 1180 waarin Johann Sebastian Bach gedoopt is, de Romaanse Nikolaikirche uit dezelfde tijd, de Annenkirche, de Clemenskapelle en de kleinste vakwerkkerk van Thüringen de Fachwerkkirche Wartha.

Ook is Eisenach vele monumenten en parken rijk, zoals de Nikolaipoort, de enige nog behouden stadspoort. Verder moeten het laatgotische stadhuis uit 1508, de Georgsbrunnen op de markt, het Stadtschloss, de Kartausgarten die in oorsprong uit de veertiende eeuw stamt en het grote Stadtpark genoemd worden.

Tot de belangrijke musea van Eisenach behoren het Bachhaus, het Lutherhaus, Thüringer Museum in het Stadtschloss en het Automobilbaumuseum.