Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Erfurt

Erfurt

Erfurt is een grote stad van ruim 210.000 inwoners en tevens de hoofdstad van het Duitse bondsland Thüringen. De std ligt in het brede dal van de Gera, een zijrivier van de Unstrut, in het heuvelachtige landbouwgebied van het zuidelijke deel van het Thüringse bekken. In het zuiden grenst het stadsgebied aan de beboste hellingen van het Steigerwald. Van noord naar zuid is het gemeentegebied op zijn breedst 21 kilometer en van van oost naar west 22,5 kilometer. Behalve de Gera stromen de Nesse, de Weser en de Gramme door het gebied. Over de weg is Erfurt te bereiken via de A4 en de A71 die elkaar kruisen in het zuidwesten van het gemeentegebied. Over het spoor is Erfurt ook goed te bereiken met onder andere een halteplaats voor de ICE op de lijn Dresden – Leipzig – Erfurt – Fulda – Frankfurt am Main. Verder zijn er ook een aantal intercitylijnen die Erfurt aandoen. Door het stadgebied voeren ook een aantal langafstandsfietspaden, de Gera-Radweg, de Thüringer Städtekette, de Unstrut-Radweg, de Ilmtal-Radweg, de Rennsteig-Radwanderweg en de Werra-Radweg.

Geschiedenis van Erfurt

De eerste vondsten in het gebied van Erfurt dateren terug tot de vroege steentijd. Ten westen van Erfurt bestond eeuwenlang een grote Germaanse nederzetting. Weliswaar is door overlevering bekend dat het verband van de Thüringer in 480 aanwezig moet zijn geweest, toch zijn van de tijd tussen de vierde en tiende eeuw geen archeologische vondsten gedaan.

De eerste vermelding van Erfurt in een oorkonde stamt uit 742, waarmee het bisdom Erfurt gevestigd werd dat een paar jaar later samengevoegd werd met dat van Mainz. In 805 benoemde Karel de Grote Erfurt tot grenshandelsplaats. In de tiende eeuw kwam Erfurt onder het wereldlijk bestuur van het aartsbisdom Mainz en bleef dat tot 1803. In Erfurt zijn belangrijke sporen van de Joodse bevolking bewaard gebleven zoals de oude synagoge uit 1094 en de mikwe uit de dertiende eeuw. Met de eerste pestpogrom kwam echter in 1349 een einde aan de eerste Joodse gemeente. De tweede Joodse gemeente bestond van 1354 tot 1454, pas in de negentiende eeuw woonden er weer Joden in Erfurt.

Erfurt was al in de veertiende en vijftiende eeuw een grote stad met zo’n 20.000 inwoners. Economisch vormde Erfurt een belangrijk middelpunt en al in 1331 kreeg de stad het privilege om jaarbeurzen te houden. In 1392 werd de derde Duitse universiteit gesticht. Een van de beroemdste studenten was Maarten Luther. In 1618 werd door de aartsbisschop de godsdienstvrijheid bevestigd. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) heeft Erfurt veel geleden. Vanaf 1664 werd Erfurt door een Mainzer stadhouder geregeerd die zijn zetel had in de Kurmainzische Statthalterei. Op de Petersberg werd een citadel opgericht. In 1682 en 1683 beleefde Erfurt de zwaarste pestepidemie uit zijn geschiedenis, alleen al in het laatste jaar leed meer dan de helft van de bevolking aan de ziekte.

In 1802 kwam Erfurt als herstelbetaling onder het koninkrijk Pruisen. Onder Napoleon vormde Erfurt samen met Blankenhain van 1806 tot 1815 het vorstendom Erfurt. Daarna werd de stad weer Pruisisch. Gedurende de negentiende eeuw groeide Erfurt uit tot een industriestad. In de Tweede Wereldoorlog had Erfurt zwaar te lijden van luchtaanvallen waarbij grote delen van de stad beschadigd of verwoest werden. In april bezetten Amerikaanse troepen de stad en deze werd in juli aan de Russen overgedragen. In 1949 ging de stad deel uitmaken van de DDR. Na de Wende is het aanzicht van de stad aanzienlijk veranderd. Op 26 april 2002 vond de eerst schietpartij door een leerling op een Duitse school plaats, waarbij zestien mensen om het leven kwamen en de dader zelfmoord pleegde.

Dom van Erfurt

Bezienswaardig in Erfurt

Tot de bezienswaardigheden van Erfurt behoren om te beginnen talrijk musea zoals, het Stadtmuseum Erfurt, het Angermuseum is een kunsthistorisch museum, het Naturkundemuseum Erfurt, het Deutsche Gartenbaumuseum, het Museum für Thüringer Volkskunde Erfurt, de Alte Synagoge, in het Kommandantenhaus van de Zitadelle Petersberg bevindt zich een militair-historisch museum, in het Erinnerungsort Topf & Söhne wordt aandacht geschonken aan de technici van de ‘Endlösung’ die de ovens van de vernietigingskampen bouwden, aan de DDR-tijd herinneren de Gedenk- und Bildungsstätte Andreasstraße en het Archiv der Stasi-Unterlagen, in het Puppenstubenmuseum worden meer dan honderd poppenhuizen en dergelijke getoond, in de Kunsthalle Erfurt stelt eigentijdse kunst tentoon, in de Peterskirche is een tentoonstelling van ‘concrete kunst’ te vinden. Verder heeft Erfurt zeer veel bijzondere gebouwen en monumenten, waaronder het middeleeuwse aanzicht van de oude binnenstad met meer dan twintig gotische kerken en vakwerkhuizen die grotendeels uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw stammen.

De belangrijkste romaanse kerk is de Peterskirche en tot de gotische kerken behoren de Dom en de vele klooster- en parochiekerken zoals de Predigerkirche en de Kaufmannskirche. Ook de Kornhofspeicher stamt uit deze tijd. De renaissance wordt in Erfurt door een aantal representatieve burgerhuizen vertegenwoordigd, zoals Haus zum Roten Ochsen en het Haus zum Stockfisch. De Kurmainzische Statthalterei ontstond in twee fasen, een renaissance- en een barokdeel. Ook de Waage is een belangrijk gebouw in barokstijl evenals de Zitadelle Petersberg. Het classicisme was in Erfurt niet erg nadrukkelijk, vertegenwoordigers zijn de Kaisersaal en de kleine synagoge en het oude station. Typisch negentiende-eeuws zijn het stadhuis, het gerechtshof en Thomaskirche. Tussen de twee wereldoorlogen ontstonden de Lutherkirche in art deco-stijl, de Thüringenhalle en de Landdag.

Verder beschikt Erfurt over een dierentuin en aquarium en het Egapark (Erfurter Gartenbauausstellung) en een aantal parken zoals het Stadtpark, het Südpark, het Nordpark, het Venedig-Park, het Luisenpark en de Brühler Garten.