Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Jena

Jena

Jena is een middelgrote kreisvrije stad van ongeveer 110.000 inwoners in het Duitse bondsland Thüringen. Jena heeft een universteit die in 1558 gesticht is en de grootste van Thüringen is. Jena ligt in het Saaledal te midden van met gemengde bossen begroeide hellingen van kalk en zandsteen. Behalve de stad Jena zelf behoren nog een groot aantal dorpen en gehuchten tot de gemeente. Over de weg is Jena te bereiken via de A4, de B7 en de B88. Op het gebied van de gemeente bevinden zich bovendien drie stations en twee treinhaltes. In Jena kruisen bovendien twee langeafstandsfietspaden, de Saale-Radweg en de Radfernweg Thüringer Städtekette en verder de Thüringer Mühlenradweg en de Kirchenradweg Jena – Thalbürgel.

Geschiedenis van Jena

Jena is voor het eerst in een oorkonde genoemd uit de periode 830-850. De bezitters van de stad, de heren van Lobdeburg, verhieven Jena in 1230 tot stad. Deze werd snel daarna van een muur voorzien. De snel groeiende wijnbouw bracht de bevolking welstand. In 1331 ging het bestuur van de stad over op het huis Wettin. In 1492 verkreeg Jena het marktrecht. Vanaf 1423 was Jena deel van het keurvorstendom Saksen. Naast de wijnbouw waren ook de verbouw van wede en hop en de bierbrouwerij en lakenindustrie van groot economisch belang.

De reformatie in Jena begon in 1523 en tijdens de Boerenoorlog werden in 1525 het Dominicaner- en Karmelietenklooster verwoest. In 1536 werd de Joden uit Jena verdreven. In 1548 degradeerde het keurorstendom tot een hertogdom en doordat voor de voormalige vorst de universiteit van Wittenberg verloren was gegaan, compenseerde hij dat met de oprichting van een hogeschool in het Dominicanerklooster. Hieruit ontstond in 1558 de Universiteit van Jena. Bij de Thüringse zondvloed eind mei 1613 kwamen delen van de stad onder water te staan.

Van 1672 tot 1690 was Jena de hoofdstad van het zelfstandige vorstendom Saksen-Jena. In 1691 kwam Jena onder het huis Saksen-Eisenach en vanaf 1741 onder Saksen-Weimar-Eisenach, waar het tot 1920. In de achttiende eeuw beleefde Jena een economische neergang door de afname van de wijnbouw, het aantal studenten en de boekdrukkunst. Onder de verlichte regering van hertog Carl August en zijn minister Johann Wolfgang Goethe bloeide eind achttiende eeuw weer op. Goethe sloot in 1794 in Jena vriendschap met Friedrich Schiller die hoogleraar was. Met andere grote namen, zoals Georg Wilhelm Friedrich Hegel groeiden stad en universiteit uit tot de hoofdstad van de idealistische Duitse filosofie. Na de Napoleontische tijd was Jena centrum voor de democratische krachten in Duitsland. Een andere beroemdheid uit Jena is Carl Zeiss die in 1846 een werkplaats voor optische instrumenten stichtte. Hieruit kwamen de lenzen voort die de naam Zeiss wereldberoemd maakten.

Met de vereniging van de Thüringse staten werd Jena in 1920 deel van het land Thüringen. Door het grote aantal arbeiders in Jena hadden gedurende de Republiek van Weimar de Nazi’s en de conservatieven de slechtste positie in Thüringen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd bij luchtaanvallen een groot deel van het centrum vernietigd. Op 1 juli 1945 trokken Sovjettroepen de stad binnen en werd Jena deel van de Russische bezettingszone. In 1949 ging de stad deel uitmaken van de DDR.

Doordat grote delen van de historische binnenstad aan luchtaanvallen en communistische herbouwplannen ten offer vielen, is er nog weinig historisch over. Er zijn nog enige restanten van de oude stadsmuurtorens over.

Marktplatz Jena

Bezienswaardig in Jena

Tot de bezienswaardigheden van Jena behoren verder:

 • Het gotische stadhuis (1377–1413).

 • De Göhre met daarin het stadsmuseum.

 • Van de voormalige burchten van Jena zijn alleen nog ruïnes of kleine stukken over.

 • De Stadtkirche St. Michael is een laatgotische protestantse kerk. Maarten Luther heeft hier meermaals gepredikt.

 • Van de katholieke kerk St. Johannes Baptist stammen delen uit de negende eeuw.

 • Vlakbij staat de Garnisonskirche tegenwoordig Friedenskirche, gebouwd tussen 1686 en 1693.

 • In de Schillerkirche uit de veertiende en vijftiende eeuw trouwde in 1790 Friedrich Schiller met Charlotte von Lengefeld.

 • Het Romantikerhaus in het woonhuis van Johann Gottlieb Fichte is gewijd aan literaire tentoonstellingen.

 • In het Optisches Museum worden historische brillen en microscopen getoond.

 • Het Schott GlasMuseum geeft inzicht in de productie en het gebruik van glas en over Otto Schott, de uitvinder van het vuurvaste glas.

 • Het Phyletisches Museum en de Botanischen Garten zijn gewijd aan biologische en mineralogische verzamelingen.

 • Al in de zeventiende eeuw maakte Jena reclame voor zijn ‘zeven wonderen’. Van deze zeven zijn er nu nog vier behouden.