Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Leinefelde

Leinefelde

Leinefelde is de zuidelijke hoofdplaats van de gemeente Leinefelde-Worbis, waartoe in totaal negen dorpen behoren. Leinefelde is met ongeveer 9500 inwoners de grootste van de negen. Leinefelde ligt in de Landkreis Eichsfeld in de Duitse deelstaat Thüringen. Het stadje ligt slechts vier kilometer van de andere stad van de gemeente, Worbis. De regio van Leinefelde ligt op de waterscheiding tussen de Elbe en de Weser. De bron van de Leine ligt dicht bij de stad. Ten zuiden van Leinefelde ligt de Dün, een bergrug met een maximale hoogte van 522 meter. In het noordoosten ligt het Ohmgebergte. Over de weg is Leinefelde te bereiken via de B247 en de L3080 die elkaar kruisen in het stadje en de A38 komt zeer dicht langs Leinefelde. Op het spoor is Leinefelde een knooppunt van twee interregionale lijnen.

Geschiedenis van Leinefelde

Hoewel Leinefelde pas in 1227 voor het eerst in een oorkonde genoemd wordt, is het zeker dat de plaats al in de negende eeuw moet hebben bestaan. Leinefelde was eeuwenlang een klein dorp met maar een paar honderd inwoners. Tussen 1772 en 1864 was het dorp een filiaal van de pastorie van Birkungen en de eerste eigen pastoor van Leinefelde kwam pas in 1868.

Met de bouw van de grote weg tussen Keulen en Berlijn, de tegenwoordige B80 en de rijksstraatweg van Mühlhausen naar Duderstadt, de tegenwoordige B247, begon de ontwikkeling van Leinefelde als verkeersknooppunt. Dat werd nog versterkt doordat in 1867 met de bouw van de spoorlijn van Halle naar Hann. Münden. In 1870 kwam daar nog de spoorlijn van Gotha naar Leinefelde bij. Het dorp begon met een groeispurt.

Het dorp dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nog maar 2500 inwoners had, moest volgens de plannen van de Oost-Duitse communistische partij, de SED, tot het industriële centrum van het Obereichsfeld ontwikkeld worden. Bijkomend doel daarvan was om de bestaande structuren van agrariërs, handwerkslieden en het katholieke geloof te doorbreken. Door de toestroom van arbeiders uit andere delen van de DDR moest de gemeenschap ‘socialistischer’ worden. In 1961 werd een katoenspinnerij ingericht die in zijn bloeitijd 4500 werknemers telde.

Het inwonertal van het inmiddels tot stad uitgegroeide dorp, groeide binnen vijftien jaar van 6658 eind 1970 tot 15.526 eind 1985. Op 7 oktober 1969 kreeg Leinefelde stadsrechten. Ten tijde van de Duitse hereniging was Leinefelde met 16.500 inwoners de grootste stad in de regio. In 2004 ontstond de nieuwe dubbelstad Leinefelde-Worbis.

Worbis

Bezienswaardig in Leinefelde

Tot de bezienswaardigheden van Leinefelde behoren:

  • De kerk Sint Maria Magdalena, gebouwd tussen 1886 bis 1889.

  • De bron van de Leine.

  • Het Fuhlrottmonument dat herinnert aan de ontdekker van het eerste neanderthalerskelet, die in Leinefelde geboren is.

  • De beeldengroep van de huidenkopers.

  • Het Lunapark.