Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Nationalpark Hainich

Het Nationalpark Hainich is gesticht op 31december 1997 in de streek Hainich. Het is het enige nationale park in het Duitse bondsland Thüringen. Het park heeft een oppervlakte van 75 km² en het belangrijkste doel van het park is om het inheemse beukenbos te beschermen. In 2011 is een deel van het park toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedinschrijving “Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de eeuwenoude beukenbossen van Duitsland”.

Het Nationalpark Hainich ligt in de stedendriehoek Eisenach–Mühlhausen–Bad Langensalza in het westen van Thüringen, ten oosten van de Werra en maakt deel uit van het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werratal. Behalve de beuk (Fagus sylvatica) komen ook andere loofboomsoorten voor, zoals de es (Fraxinus excelsior) en de linde (Tilia-soorten). De bossen hebben verder een grote rijkdom aan paddenstoelen en vele kruidachtige bloemen, zoals het leverbloempje (Anemone hepatica) en de bosanemoon (Anemone nemorosa). Ook de fauna is gevarieerd en deels uiterst zeldzaam, met de Europese wilde kat (Felis silvestris), vijftien vleermuissoorten, zeven spechtensoorten en 500 holbewonende keversoorten.

Boomkroonpad

Het is de bedoeling dat in het Nationalpark Hainich weer een Midden-Europees oerbos ontstaat, waar de natuur vrij wordt gelaten en dus niet gebruikt of bewerkt wordt. Met 50 km² is het op dit moment het grootste ongestoorde beukenoerbos in Duitsland en het plan is dit gebied verder te vergroten. In het oosten van het park loopt sinds 2005 een boomkroonpad vlak onder de boomtoppen. In het zuiden staat een uitzichttoren en in het westelijk deel van het park is een zogenoemd Oerwoud-Life-Camp aangelegd voor de jeugd. In het noorden van het Nationalpark Hainich bevindt zich een “Germaans cultureel wandelpad” waarbij in het veen gevonden heiligdommen getoond worden.

>> Dorpen en steden in Thüringen