Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Rennsteig

De Rennsteig is een oud richelpad dat door het Thüringse woud, het het Thüringse leisteengebergte en het Frankenwald heen loopt. Het is tevens een historische grensweg. In de middeleeuwen vormde de Rennsteig de grens tussen het hertogdom Franken en het graafschap Thüringen. En ook nu nog vormt het de taalkundige grens tussen het Frankisch in het zuiden en het Thürings in het noorden. Ook vormt de Rennsteig de waterscheiding tussen de Werra/Wezer, de Saale/Elbe en de Main/Rijn. De stroomgebieden van deze drie riviersystemen komen samen aan de Dreistromstein bij Siegmundsburg.

De eerste vermelding van de Rennsteig stamt uit 1330. In 1829 maakte de cartograaf Julius von Plänckner voor het eerst een volledige wandeling van vijf dagen over de Rennsteig, van Blankenstein tot Hörschel. Hij markeerde deze als het begin- en eindpunt van de route. Drie jaar later verscheen zijn beschrijving van de Rennsteig samen met een kaart in een reizigershandboek. In 1890 ontdekte August Trinius de Rennsteig als wandelroute, waarna de weg dankzij de in 1896 opgerichte Rennsteigverein al snel bekend werd. De Duitse wandelvereniging Verband Deutscher Gebirgs- und Wandervereine (ofwel de Deutscher Wanderverband) vermeldde de Rennsteig tot 2010 als kwaliteitswandelroute (Prädikatswanderweg). Op 19 juni 2000 werd het Rennsteig-fietspad officieel geopend.

Rennsteig

De Rennsteig loopt over de kamlijn van het Thüringse middelgebergte van het noordwesten naar het zuidoosten. De hoogte varieert van ongeveer 500 tot 970 meter. De Rennsteig begint op een hoogte van196 meter in Hörschel (een stadsdeel van Eisenach) en eindigt 169,3 km verder op een hoogte van 414 meter in Blankenstein. Langs de Rennsteig staan ongeveer 1300 historische grenspalen, die in de zestiende eeuw werden geplaatst. Bijzonder opvallend zijn de dertien Dreiherrensteine (in de volksmond Rennwegsteine genoemd) waarvan er slechts tien direct langs de Rennsteig zelf staan. De nu nog overgebleven grenspalen stammen voornamelijk uit de achttiende eeuw. Daarnaast staan er nog enkele steenkruizen en gedenktekens.

De plaatsen langs de Rennsteig zijn van noordwest naar zuidoost: Hörschel, Wolfsburg-Unkeroda, Ruhla, Steinbach, Brotterode, Floh-Seligenthal, Oberhof, Suhl-Goldlauter, Schmiedefeld am Rennsteig, Stützerbach, Allzunah, Frauenwald, Neustadt am Rennsteig, Masserberg, Friedrichshöhe, Siegmundsburg, Scheibe-Alsbach, Steinheid, Neuhaus am Rennweg, Ernstthal am Rennsteig, Spechtsbrunn, Tettau, Steinbach am Wald en Blankenstein.

>> Dorpen en steden in Thüringen