Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Treffurt

Treffurt Rathaus

Treffurt is een stadje van net 5000 inwoners in de kreis Wartburg in het westen van het Duitse bondsland Thüringen direct aan de grens met Hessen. Treffurt ligt in het dal van de Werra. Het stadje is bekend om zijn historische binnenstad met vele schitterend gerestaureerde vakwerkhuizen. Treffurt wordt gedomineerd door de Burg Normannstein die van verre zichtbaar boven het stadje uittorent. Tot de gemeente Treffurt behoren verder de drie dorpen en drie gehuchten. Over de weg is Treffurt te bereiken via de B250. Toeristische routes die Treffurt aandoen, zijn de Deutsche Fachwerkstrasse, de Werra-Radweg en de Barbarossaweg.

Geschiedenis van Treffurt

Treffurt is ontstaan aan de rivier de Werra op een plek waar er drie doorwaadbare plaatsen waren, vandaar de naam Treffurt ‘drie voordes’. In een oorkonde van Karel de Grote uit 768 worden de heren van “Driefurt” genoemd als voogd over het klooster Homburg, maar het stadje zelf wordt pas voor het eerst in een oorkonde vermeld uit 1104. Door zijn ligging aan een kruising tussen belangrijke handelswegen verwierf Treffurt al in de middeleeuwen regionale betekenis. Om de drie voordes te beschermen werd al in de elfde eeuw begonnen met de bouw van de burcht. Treffurt werd mede daardoor een regionale handelsplaats. In 1333 kreeg de nederzetting stadsrechten. In 1532 verleende keizer Karel V Treffurt het recht om een weekmarkt te houden op zaterdagen en twee jaarmarkten. Vanaf 1336 was Treffurt een gemeenschappelijk bezit van de keurvorstendommen Saksen, Mainz en het hertogdom Hessen-Kassel. In de achttiende eeuw verviel het bestuur aan alleen het keurvorstendom Mainz. Tussen 1585 en 1587 werden vijf vrouwen en twee mannen als heks vervolgd, waarbij één vrouw van 80 die werd terechtgesteld. In 1807 kwam Treffurt bij het koninkrijk Westfalen en in 1815 bij Pruisen. In 1945 ging de stad over naar het land Thüringen. De Duitse deling in 1949 waarbij Treffurt deel ging uitmaken van de DDR, werkte remmend op de ontwikkeling van de stad, omdat deze nu pal aan de binnengrens lag. Na de Wende veranderde dat en een grote groei zette in doordat vele mensen zich in Treffurt vestigden en het toerisme zich ontwikkelde.

Kerkje in de buurt van Treffurt

Bezienswaardig in Treffurt

Treffurt is bekend als ‘vakwerkstad’ en vertoont een mengeling van Thüringse en Hessische culturele invloeden. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort het stadhuis, een vakwerkgebouw uit de renaissance gebouwd in 1549. Uiteraard valt ook de Burg Normannstein van rond 1200 onder de bijzondere gebouwen van Treffurt. Verder de Stadtkirche St. Bonifatius uit de dertiende eeuw en de deels bewaard gebleven stadsmuur uit de veertiende eeuw. De neogotische katholieke kerk St. Marien is tussen 1863 en 1867 gebouwd. Van de vele vakwerkhuizen in de stad moeten vooral het Ohrfeigenhaus, de Trottsche Hof, de Hessische en de Mainzer Hof genoemd worden. Het vakwerkhuis op Kirchstrasse 31 uit 1546 is het oudste van Treffurt. Ook het Falkenstein-Gefangenenhaus is zeer de moeite waard. Aan de rand van de stad staat de Normannsteinquelle, een oude karstmijn. Het voormalige station en een watertoren staan onder monumentenzorg.