Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Bad Frankenhausen

Bad Frankenhausen

Bad Frankenhausen is een kleine stad van ongeveer 8700 inwoners in de Kyffhäuserkreis in de Duitse deelstaat Thüringen. De stad ligt op de zuidhelling van het Kyffhäusergebergte op een hoogte van tussen de 130 en 190 meter. In het van oorsprong vulkanische gebied bevinden zich vele kali- en steenzoutbronnen. Frankenhausen dankt zijn predicaat ‘Bad’ dan ook aan de heilzame werking van zo’n bron waaromheen zich een badcultuur heeft ontwikkeld. Bad Frankenhausen is over de weg te bereiken via de B85 die dwars door het gemeentegebied loopt.

Geschiedenis van Bad Frankenhausen

De oudste bewijzen van bewoning van het gebied dateren al van tienduizend jaar geleden. Een van de opmerkelijkste prehistorische offerplaatsen van Thüringen bevindt zich in de Schuchardsgrotten, ongeveer twee kilometer ten noorden van Bad Frankenhausen. De offergaven werden in een moeilijk toegankelijke rotsspleet gedeponeerd. Deze offerplaats werd gedurende een lange tijd vanaf de jonge steentijd tot in de ijzertijd benut. De plaats Frankenhausen wordt voor het eerst in een oorkonde uit de negende eeuw genoemd als een Frankische nederzetting. De waterburcht Frankenhausen verdedigde de stad vanuit het zuidoosten. De resten van deze burcht zijn in de bouw van het volgende slot opgenomen. Dit slot stamt uit de twaalfde eeuw en was deel van de stadsmuur. Het slot beschermde de zoutbronnen. In 1282 verwierf Frankenhausen stadrechten. Gedurende de eeuwen bestuurden steeds wisselende adelgeslachten de stad. Vanaf de eelfde eeuw was dat het huis Weimar-Orlamünde, vanaf het begin van de dertiende eeuw de graven van Beichlingen en in 1340 verwierf de graaf van Schwarzburg de heerschappij. In 1599 kwam Frankenhausen in bezit van de graven van Schwarzburg-Rudolstadt en tot 1918 bleef de stad de hoofdstad van de zogenoemde ‘Unterherrschaft’ van het vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt. In 1525 vond bij Frankenhausen de laatste grote slag van de Boerenoorlog (1524-1525) plaats. De boeren werden bijgestaan door de revolutionaire theoloog Thomas Müntzer; zij verloren 6000 man bij hun nederlaag. De weg naar de plek van de slag op de zogenoemde ‘Slachtberg’ wordt nog steeds ‘Blutrinne’ (bloedgoot) genoemd. In 1650 werd voor het eerst een kleine afwijking in de stand van de 56 meter hoge toren van de ‘Oberkirche’ uit de veertiende eeuw waargenomen. Tegenwoordig staat de toren 4,60 meter uit het lood en is daarmee de scheefste toren ter wereld. In 1701 vestigden de eerste knopenmakers zich in Frankenhausen. In 1799 opende Wilhelm Gottlieb Manniske het eerste ziekenhuis en in 1818 volgde zijn eerste kuurhuis. In 1831 zorgde de opening van de eerste parelmoerknopenfabriek voor de basis van een hele industrie. Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg Frankenhausen een aansluiting aan het spoorwegnet waardoor de bad- en kuurcultuur een flinke impuls kreeg. In 1927 verwierf de stad het predicaat ‘Bad’.

Bezienswaardig in Bad Frankenhausen

In de jaren dertig kreeg de scheve toren ijzeren ringen, waarmee hij aan het schip van de kerk werd verankerd.

In 1945 bij het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Bad Frankenhausen door de Amerikanen bezet, maar in juli werd de stad samen met het land Thüringen aan het Russische Rode Leger overgedragen. Vanaf 1949 maakte de stad dan ook deel uit van de DDR.

Na de Duitse hereniging werd de pogingen om de scheefstand van de toren te stabiliseren weer opgepakt en in 2006 verloor Bad Frankenhausen zijn aansluiting op het spoorwegnet met de opheffing van de lijn waaraan het lag.

Tot de bezienswaardigheden van Bad Frankenhausen behoren:

  • Het Panorama Museum Bad Frankenhausen op de ‘Slachtberg’ herbergt een geschilderd panorama van de slag dat de schilder Werner Tübke in 1989 voltooide.

  • De toren van de ‘Oberkirche’ is de scheefste ter wereld, schever dus dan de beroemde toren van Pisa.

  • De ruïne van de Romaanse ‘Altstädter Kirche’, een basiliek die nooit voltooid werd.

  • In het slot Frankenhausen is het regionale museum ondergebracht.

  • De Hausmannsturm uit de dertiende eeuw was oorspronkelijk deel van de ‘Oberburg’ en maakt deel uit van de stadswallen.

  • Vlakbij Bad Frankenhausen liggen de Barbarossagrotten.

  • De ‘Unterkirche’ is gebouwd tussen 1691 en 1701 op de plaats van een voormalige kloosterkerk uit 1215.