Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Kyffhäusergebergte

Het Kyffhäusergebergte is een middelgebergte op de grens van de Duitse bondslanden Thüringen en Saksen-Anhalt. Het hoogste punt is de Kulpenberg met 473,6 meter. Het Kyffhäusergebergte vormt ook de zuidelijke begrenzing van de Harz. Het hele gebergte beslaat een oppervlakte van ongeveer 70 km². Het grootste deel van het Kyffhäusergebergte is bebost, maar de aan de zuid- en westrand vallen de niet beboste hellingen op. Dat deze hellingen niet bebost zijn, komt door een gebrek aan grondwater in de zeer gipsrijke bodem. Het Kyffhäusergebergte is ongeveer 19 km lang en 7 km breed en ligt tussen Kelbra in het noordwesten, Sittendorf in het noorden, Udersleben in het oosten, Bad Frankenhausen en Rottleben in het zuiden, Bendeleben in het zuidwesten en Steinthaleben in het westen. In het midden ligt Rathsfeld. De hoogste top na de Kulpenberg, is de Kyffhäuserburgberg (ca. 439,7 m).

Monumenten en bezienswaardigheden

Het Kyffhäusergebergte heeft een aantal indrukwekkende gebouwen en monumenten. Op de Kyffhäuserburgberg staat het Barbarossamonument uit 1890 dat is gebouwd boven de oude palts Tilleda die voor het eerst genoemd wordt in 972. De palts Tilleda is tegenwoordig een openluchtmuseum waarin het middeleeuwse koningspaleis is gereconstrueerd. Bij het monument is ook de ruïne van de Rijksburcht Kyffhausen te zien, met de diepste kasteelwaterput ter wereld met een diepte van 176 meter.

Ook bezienswaardig is de Barbarossagrot bij Rottleben. Deze is een natuurlijke gipsgrot met spectaculaire gangen en ondergrondse meertjes. Op een steile klif aan de noordrand van het Kyffhäusergebergte bevindt zich de ruïne van de Rothenburg. Ook het jachtslot Rathsfeld uit 1697 is de moeite van een bezoek waard. In een rond gebouw bij Bad Frankenhausen herinnert een geschilderd panorama aan beslissende slag uit de Boerenoorlog van 15 mei 1525. Het schilderij werd tussen 1983 en 1987 onder leiding van de kunstenaar Werner Tübke vervaardigd.

Sagen en legenden

Het Kyffhäusergebergte staat centraal in een sage over de terugkeer van de “Vredeskeizer”. Deze keizer, Frederik I (± 1122-1190) ook wel Barbarossa genoemd, slaapt met zijn getrouwen in een grot in het Kyffhäusergebergte. Op een dag zal hij ontwaken om het Rijk te redden en opnieuw tot bloei te brengen. Terwijl hij slaapt groeit zijn rode baard rond een stenen tafel. Als hij de derde keer om deze tafel gegroeid is, zal hij ontwaken en opstaan. In de Barbarossagrot kunnen de bezoekers met veel fantasie de keizer in zijn slaap waarnemen.

Een attractie van het Kyffhäusergebergte is de jaarlijks terugkerende heuvelklim met opgevoerde personenauto’s op een tracé van 3,8 km op een noordhelling tussen Kelbra en de Kulpenberg. Een ander sportevenement is de Kyffhäuser-Berglauf. Sinds 1979 komen in april van heinde en verre hardloper naar Bad Frankenhausen voor een marathon, een halve marathon, een veertienkilometer- en een zeskilometerloop. Bekend is ook de Kyffhäuser-Bergtriathlon, waarbij gezwommen wordt in het stuwmeer Kelbra. Ook is het Kyffhäusergebergte geliefd bij motorrijders.

Al wandelend verkennen

Het Kyffhäusergebergte is bovendien een bekend wandelgebied. De volgende wandelpaden voeren door het gebergte of kennen hier hun start- of eindpunt:

  • de Barbarossaweg, die in Korbach (Hessen) begint en via Sondershausen naar het Kyffhäusermonument voert;

  • de Hauptwanderweg Eisenach–Wernigerode;

  • de Kaiserweg, die van Bad Harzburg naar Tilleda voert;

  • de Feengrotten-Kyffhäuser-Weg.

>> Dorpen en steden in Thüringen