Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Bad Lobenstein

Bad Lobenstein

Bad Lobenstein is een kleine stad van nauwelijks meer dan 6100 inwoners in de Saale-Orla-Kreis in het Duitse bondsland Thüringen. De stad ligt in het Thüringse leisteengebergte tussen de uitlopers van het Thüringse woud en het Frankenwoud, zuidelijk van het stuwmeer Hohenwarte en westelijk van het stuwmeer Bleiloch in de Saale. Tot de gemeente Bad Lobenstein behoren behalve de stad zelf nog de dorpen en gehuchten Helmsgrün, Lichtenbrunn, Mühlberg, Oberlemnitz, Saaldorf en Unterlemnitz. Bad Lobenstein is over de weg te bereiken via de B90.

Geschiedenis van Bad Lobenstein

De middeleeuwse Burg Lobenstein torent uit boven het centrum, rechts van de Lemnitz op een bergkegel. Deze burcht diende om de verbindingsweg van Leipzig naar Bamberg te bewaken. Een zekere Otto von Lobenstein wordt genoemd in 1250 als bewoner van de burcht. Dat is tevens de eerste vermelding in een oorkonde van Bad Lobenstein. In de dertiende eeuw behoorde de burcht aan de landvoogd van Gera en bleef tot 1601 de residentie. Rond 1600 was de burcht sterk vervallen. Van de burcht resteren nu nog wat resten van de wallen. Al in 1278 wordt Bad Lobenstein als stad genoemd. Van 1597 tot 1918 behoorde Bad Lobenstein tot het vorstendom Reuss. In 1862 werden bijna alle historische gebouwen bij een grote stadsbrand verwoest. Vanaf 1868 begonnen de kuuractiviteiten in Bad Lobenstein met medicinale klei en een ijzerhoudende bron. Sinds 2005 draagt de stad officieel het predicaat “Bad”, waarmee de kuuractiviteiten officieel erkend zijn.

Marktplatz Bad Lobenstein

Bezienswaardig in Bad Lobenstein

Tot de bezienswaardigheden van Bad Lobenstein behoren:

  • Het Neue Schloss met Schlosspark is een paleis in barokstijl ten noorden van de Altstadt. Het is gebouwd tussen 1714 en 1718 en de residentie van de vorsten van Reuss-Lobenstein tot 1824. In de tuin staat een paviljoen en voor het slot bevinden zich de Alte Wache in classicistische stijl en de voormalige Wagenremise.

  • De Burg Lobenstein is een ruïne boven de Altstadt. Er staan nog twee torens en wat fundamenten.

  • De Stadtkirche St. Michaelis is gebouwd na de stadsbrand van 1862.

  • De Ardesia-Therme.

  • De Markt Höhler is sinds 2000 te bezichtigen door middel van rondleidingen. Het gaat om een oude bierkelder die tussen 1780 en 1798 door mijnwerkers is aangelegd.

  • Het Regionalmuseum in de vorstelijke Oberförsterei uit 1714.

  • Op de toren van het stadhuis is een figuurtje te zien dat door een trechter in een vat plast. Dit gaat terug op de winning van ammoniak uit menselijke urine ten behoeve van de lakenindustrie.