Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Thüringer Wald

Het Thüringse woud (Duits: Thüringer Wald) is een middelgebergte in het Duitse bondsland Thüringen. Het is ongeveer 150 kilometer lang en 35 kilometer breed. De hoogste top is de Grosse Beerberg van 982,9 meter. Het gebergte is vooral begroeid met bossen. De Rennsteig is een oud pad dat de toppen in het centrale deel van het Thüringse woud met elkaar verbindt. Deze Rennsteig is de historische grens tussen Noord- en Midden-Duitsland en vormt ook de oude grens tussen de regio’s Thüringen en Franken.

Het noordwestelijke deel is het Thüringse woud in enger zin, terwijl het zuidoostelijke deel gevormd wordt door het Thüringse leisteengebergte. Aan de noodkant van het Thüringse woud verloopt de A4 en in noord-zuidrichting ontsluit de A71 het gebied. In deze snelweg bevindt zich met 7916 meter de langste snelwegtunnel van Duitsland, de Rennsteigtunnel. Verder wordt het gebied ontsloten door drie spoorlijnen, waarvan er twee dagelijks in gebruik zijn.

Het Thüringse woud en leisteengebergte vormen een bergketen vanaf de Werra in het noordwesten tot het Frankenwald in het zuidoosten. Het Fankenwald is feitelijk het zuidoostelijke deel van het leisteengebergte, maar het is op historische gronden daarvan gescheiden. Samen vormen ze de waterscheiding tussen de Elbe in het noorden en de Weser (Werra) en respectievelijk de Rijn (Main) in het zuiden. Grote delen van beide gebergten vormen het Naturpark Thüringer Wald.

Thüringerwald

Andere hoge toppen van het Thüringse woud zijn de Schneekopf (978 m), de Grosse Finsterberg (944 m) en de Grosse Inselsberg (916,5 m). Ongeveer twee derde van het Thüringse woud ontwatert op de Werra en daarmee op het stroomgebied van de Weser. Belangrijke rivieren uit dit stroomgebied zijn de Schleuse, de Hasel, de Schmalkalde de Hörsel. Tot het stroomgebied van de Elbe behoren de Gera, de Unstrut, de Ilm en de Saale. In deze stroomgebied bevinden zich bovendien zes stuwmeren.

Klimatologisch ligt het Thüringse woud in de Midden-Europese overgangszone tussen het zeeklimaat in het westen en het landklimaat in het oosten. De westelijke hellingen en de reeks toppen krijgen de grootste hoeveelheid neerslag. Het noordoostelijk van het Thüringse woud gelegen Thüringse bekken ligt in de regenschaduw en behoort tot de gebieden met de minste neerslag in Duitsland.

Grote delen van het Thüringse woud zijn aangewezen als beschermd landschap. Op grond van zijn bijzondere landschap en het aangename klimaat is het Thüringse woud een belangrijke toeristische trekpleister. Bij Eisenach staat de van historie doortrokken Wartburg en bij Oberdorf bevindt zich een internationaal wintersportgebied. Daarnaast heeft het Thüringse woud op grond van zijn vulkanische oorsprong een groot aantal kuuroorden, zoals Oberhof, Friedrichroda, Bad Liebenstein, Eisenach, Suhl, Masserberg, Tabarz, Ilmenau, Neustadt am Rennsteig en Luisenthal.

 

>> Dorpen en steden in Thüringen