Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Nordhausen

Nordhausen

Nordhausen is een grote stad van ruim 42.000 inwoners in het noorden van de Duitse deelstaat Thüringen. Nordhausen is bovendien de hoofdstad van de gelijknamige kreis en heeft daarmee een belangrijke funcite voor de regio. Het stad gebied ligt aan de zuidrand van de Harz te midden van een overweldigende natuur. Zowel voor het wegvervoer als voor het spoor vormt Nordhausen een knooppunt: ten eerste tussen de A38 door de Zuid-Harz en de B80, ten tweede vormt Nordhausen het zuidelijke vertrekpunt van de “Harzquerbahn”, een van de smalspoorwegen door de Harz waarop stoomtreinen de dienst onderhouden. Naast de stad Nordhausen zelf bestaat de gemeente uit een stuk of tien kleine dorpen en gehuchten.

Geschiedenis van Nordhausen

De naam Nordhausen geeft een aanduiding vanuit welke richting de stad bevolkt werd, namelijk vanuit het zuiden en niet vanuit de Harz. Nordhausen is een stad met een uitzonderlijk rijke historie. De stad wordt in 927 voor het eerst in een oorkonde vermeld. Maar al in 780 werd op deze plek een Frankische koningspalts, een niet verdedigbaar paleis, opgericht. De stad ontstond rond de burcht Nordhausen. In 961 werd er een klooster gesticht waaruit later de Dom van Nordhausen ontstond. Een andere religieuze gebeurtenis die genoemd moet worden voor Nordhausen, is dat de kerkhervormer Maarten Luther twee maal de stad heeft bezocht. De preken van een van zijn volgelingen, Thomas Müntzer, droegen ertoe bij dat Nordhausen de eerste protestantse stad van Duitsland werd. Tussen 1220 en 1802 was Nordhausen een zogenoemde “Freie Reichsstadt”. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd Nordhausen voor driekwart door geallieerde bombardementen verwoest. Maar na de oorlog is de stad met veel gevoel weer gerestaureerd. Iets waarmee Nordhausen een wijdverbreide vermaardheid heeft verworven is de “Nordhäuser Doppelkorn”, een soort brandewijn die al sinds 1507 hier gemaakt wordt.

Altstadt Nordhausen

Bezienswaardig in Nordhausen

Door zijn lange en rijke geschiedenis, beschikt Nordhausen over een groot aantal bezienswaardigheden. Maar niet alleen de geschiedenis is leverancier van bezienswaardigheden, ook de moderne tijd heeft er een paar opgeleverd. De Dom staat ongetwijfeld hoog op het lijstje van de bezoekers van Nordhausen. Deze kerk werd meermaals uitgebreid en verbouwd, maar ook verwoest. Het Rolandstandbeeld voor het stadhuis is een getuigenis van de zelfstandigheid van Nordhausen. Het beeld heeft het bombardement overleefd, maar moest in de jaren negentig geheel gerenoveerd worden. Het origineel staat nu in het stadhuis en ervoor staat een kopie. Het huidige stadhuis is tussen 1608 en 1610 gebouwd op het veel oudere fundament uit de veertiende eeuw.

In de stadstokerij kunnen de volwassen bezoekers de smaak van de traditionele brandewijn uitproberen. Verder zijn het stadstheater, de verschillende kerken en kloosters, de kerk “Sankt Maria auf dem Berg”, de vele musea en gedenkplaatsen van Nordhausen de moeite van een bezoek meer dan waard. Tot de verdere bezienswaardigheden behoren de rozentuin en de reptielentuin en de regelmatig georganiseerde evenementen. Het badhuis dat in 1907 in Jugendstil werd gebouwd, ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een modern zwemparadijs met glijbanen en sauna’s.

De prachtige omgeving rond Nordhausen nodigt de bezoeker uit tot het maken van lange wandelingen die ook tot in het nabijgelegen Kyffhäusergebergte in het noorden en de “Goldenen Aue” in het zuiden reiken kunnen. De vele gerenommeerde restaurants en hotels en de brede beschikbaarheid van vakantiehuizen zorgen ervoor dat Nordhausen een goede uitvalsbasis is voor een vakantie in Thüringen.