Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Rudolstadt

Rudolstadt

Rudolstadt is een middelgrote stad van ruim 22.000 inwoners in de kreis Saalfeld-Rudolstadt in het Duitse bondsland Thüringen. De stad ligt in het dal van de Saale in een bosrijke omgeving. Behalve de stad Rudolstadt zelf bestaat de gemeente uit elf dorpen en gehuchten. Over de weg is Rudolstadt te bereiken via de B85 en de B88. Ook beschikt de gemeente Rudolstadt over twee treinstations.

Geschiedenis van Rudolstadt

Op het gebied van de gemeente Rudolstadt zijn archeologische vondsten gedaan van een Keltische nederzetting uit de tijd van de overgang van de bronstijd naar de ijzertijd. De Kelten werden gevolgd door Germanen die tot het Thüringse koninkrijk behoorden dat in 531 ten onderging tegen de Franken. Van na die tijd hebben Slavische volkeren zich in het gebied gevestigd.

In 776 wordt Rudolstadt voor het eerst genoemd in een oorkonde. Aan het begin van de dertiende eeuw was Rudolstadt in het bezit van de graven van Orlamünde. In die periode heeft Rudolstadt stadsrechten gekregen. In 1334 ging het bezit over in handen van de graven van Schwarzburg en bleef dat tot 1920. In 1345 had de stad zwaar te lijden onder de plunderingen door een Erfurts leger. Nadien werd de stad volgens een volkomen nieuw plan weer opgebouwd. De Obere Burg werd uitgebouwd en na een brand in 1573 werd het gerenoveerd tot het huidige renaissanceslot.

Na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de oorspronkelijke ‘Neustadt’ tot

‘Alte Neustadt’ bestempeld en de ‘Neue Neustadt’ gebouwd. In de achttiende en negentiende eeuw beleefde Rudolstadt een culturele bloeitijd. De dichter Friedrich Schiller verbleef vaak in de stad waar hij zijn vrouw leerde kennen en Johann Wolfgang von Goethe voor het eerst ontmoette.

De laatste vorst die in 1918 troonsafstand deed, stierf zonder erfgenamen, zodat zijn residentiële slot overging in het bezit van de nieuw gevormde vrijstaat Thüringen. Ten tijde van de Weimar Republiek vormden de sociaaldemocraten de grootste partij. In de Nazi-tijd werd van Rudolstadt een garnizoensstad van de Wehrmacht gemaakt en in 1938 vond de jaarlijkse bijeenkomst van de Hitlerjugend in Rudolstadt plaats. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwam Rudolstadt er relatief ongeschonden doorheen, alleen de wijk Volkstedt werd op 10 april 1945 door de Amerikanen gebombardeerd.

Na de oorlog ontwikkelde Rudolstadt zich tot het centrum van de chemische industrie van de DDR.

Kasteel bij Rudolstadt

Bezienswaardig in Rudolstadt

Tot de bezienswaardigheden van Rudolstadt behoren:

  • Het slot Heidecksburg is een van de belangrijkste historische gebouwen van Rudolstadt. De voormalige residentie van de grafelijke familie is in renaissancestijl wederopgebouwd na de brand van 1735.

  • Ook het stadsslot Ludwigsburg is een belangrijk historisch gebouw dat uit dezelfde tijd stamt.

  • De prachtige protestantse St.-Andreas-Kirche is in de vijftiende en zestiende eeuw gebouwd en kreeg in de vroege zeventiende eeuw zijn huidige renaissanceaanzicht.

  • De Lutherkirche is neogotisch en gebouwd in 1906.

  • Het oude stadhuis in de Stiftsgasse is in 1524 in laatgotische stijl gebouwd. De toren is in 1603 toegevoegd.

  • De drie ‘Thüringer Bauernhäuser’ vormen samen het oudste Duitse openluchtmuseum. Deze boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden in 1914 uit omliggende dorpen weggehaald en in het stadspark van Rudolstadt opnieuw opgebouwd.

  • Het Schillerhaus is sinds 2009 museum. Het is de plek waar Friedrich Schiller en Johann Wolfgang von Goethe elkaar voor het eerst ontmoetten in 1788.

  • In het dorp Grosskochberg staat het slot Kochberg waar Goethe meermaals gelogeerd heeft.