Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Sömmerda

Sömmerda Kerk

Sömmerda is de hoofdstad van de gelijknamige kreis in het Duitse bondsland Thüringen. De gemeente Sömmerda met een kleine 19.000 inwoners bestaat naast de stad zelf uit acht dorpen en gehuchten. Sömmerda ligt in het vlakke en vruchtbare Thüringse bekken aan de middenloop van de Unstrut. De regio is niet erg bosrijk en wordt voornamelijk voor landbouw gebruikt. Het klimaat is bovengemiddeld droog en relatief mild. Over de weg is Sömmerda te bereiken via de B176 en bovendien heeft de gemeente een aansluiting op de A71. Sömmerda heeft een station aan de lijn Sangerhausen–Erfurt en verbinding met Kölleda, Grossheringen en Naumburg. Door Sömmerda voeren bovendien de Unstrut-Radweg en de Mühlenwanderweg.

Geschiedenis van Sömmerda

Sömmerda wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd uit het jaar 876. In 918 werd Sömmerda door koning Koenraad I van Franken aan het klooster van Fulda overgedragen. In 1342 ging de bezitting over aan de graven van Schwarzburg die deze in 1418 weer aan de stad Erfurt verkochten. Sömmerda bleef tot 1802 een exclave van Erfurt. Daarna viel Sömmerda toe aan het koninkrijk Pruisen. Waarschijnlijk kreeg Sömmerda rond 1350 stadsrechten, maar daarvan zijn geen ondubbelzinnige bewijzen bewaard gebleven.

De Erfurtse poort en zes torens die deel uitmaakten van de stadsmuur uit 1395 zijn de oudste nog overgebleven gebouwen van de stad. Het middeleeuwse Sömmerda vormde een lintbebouwing langs de Unstrut met twee kernen, de noordelijke rond de markt en de zuidelijke rond de Petriplatz. De stadsmuur omsloot beide kernen.

Gedurende de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) daalde het inwoneraantal van Sömmerda sterk door plunderingen en epidemieën. Na de Pruisische nederlaag tegen Napoleon in 1806 kwam Sömmerda weer tijdelijk onder het bestuur van Erfurt en met het Weens congres werd de stad definitief Pruisisch.

De industrialisering van Sömmerda begon met de vestiging van de metaalwarenfabriek van Dreyse & Collenbusch. De eerste was de uitvinder van het ‘ontstekingsnaaldgeweer’ dat het Pruisische leger grote successen bezorgde. Begin twintigste eeuw schakelde de wapenindustrie van Sömmerda om op instrumenten als schrijf- en rekenmachines, maar in de Nazi-tijd werd de oorlogsindustrie weer belangrijk. Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren er 14.600 mensen werkzaam in die industrie, waaronder 6000 dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Niettemin bleef de stad tijdens de oorlog vrijwel geheel gevrijwaard van bombardementen. Op 11 april 1945 werd Sömmerda door Amerikaanse troepen bezet en in juli werd geheel Thüringen aan de Russen overgedragen. In de DDR-tijd groeide Sömmerda flink mede als gevolg van de hernieuwde fabricage van kantoormachines. Na de ‘Wende’ liep het inwoneraantal geleidelijk weer terug, ook omdat de kantoormachinefabriek gesloten werd. Wel werd het DDR-elektrotechiekbedrijf Robotron omgevormd tot het tegenwoordige computerbedrijf Fujitsu Technology Solutions.

Sömmerda Rathaus

Bezienswaardig in Sömmerda

Tot de bezienswaardigheden van Sömmerda behoren:

  • In het Dreyse-Haus is een museum gevestigd dat het beeld van de industriële ontwikkeling van Sömmerda en het leven van de uitvinder Johann Nikolaus von Dreyse toont.

  • Van de stadsmuur uit het einde van de veertiende eeuw zijn nog zes torens behouden evenals de Erfurtse poort waarin tegenwoordig een museum gevestigd is.

  • De protestantse stadskerk Bonifatius is een laatgotisch gebouw met één schip en stamt uit de periode 1462-1567.

  • De pastorie van de Bonifatius aan de markt is een vakwerkhuis uit 1589.

  • De protestantse Petrikirche vormt de kern van de tweede van de middeleeuwse nederzettingen waaruit Sömmerda ontstaan is. De huidige kerk is uit 1685 en is gebouwd op de plek van zijn voorganger uit 1400.

  • De neogotische katholieke kerk St. Franziskus is van 1893.

  • Het stadhuis aan de markt is gebouwd in 1539 in renaissancestijl.

  • De laatnegentiende-eeuwse Lohmühle werd nog tot 1950 als graanmolen gebruikt.

  • De Stadtparkbrücke van 1904 is een houten, overdekte brug over de Unstrut die de oude stad met het stadspark verbindt.

  •