Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Sondershausen

Sondershausen Marktplatz

Sondershausen is de middelgrote hoofdstad van de Kyffhäuserkreis in de Duitse deelstaat Thüringen. Naast de stad zelf bestaat de gemeente Sondershausen uit een groot aantal dorpen en gehuchten met een totaal van ruim 22.000 inwoners. Sondershausen afficheert zich als muziek- en mijnbouwstad. Sondershausen ligt te midden van de beboste hellingen van de Hainleite en de Windleite in het Wipperdal. De omvangrijke beukenbossen in de omgeving nodigen uit tot het maken van lange wandelingen. De gemeente ligt aan de B4 tussen Nordhausen en Erfurt; verder is Sondershausen te bereiken met het regionale spoorwegnet.

Geschiedenis van Sondershausen

Het gebied waarin Sondershausen ligt is door de eeuwen heen door vele volkeren gebruikt. De oudste vindplaatsen dateren zelfs van 350 tot 400 duizend jaar geleden. Ongeveer 7000 jaar geleden vestigden zich de bandkeramische cultuur in de regio. Dat was het begin van de akkerbouw en veeteelt. Daarna ging de steentijd over in de bronstijd met de komst van metaalbewerkers uit Bohemen. In de voorchristelijke tijd bevond zich op de Frauenberg een belangrijke vestiging van Germaanse bewoners, die een tot nog toe niet met zekerheid geïdentificeerde godin vereerden. Volgens de talrijke sagen zou het gaan om de godin van de jacht, Jecha.

Al in de voorromeinse tijd werd het gebied rond Sondershausen gekenmerkt door uitgebreide verdedigingswerken. Toch wordt Sondershausen relatief laat voor het eerst in een oorkonde genoemd, namelijk pas in 1125. De tijd rond 1300 was beslissend voor de ontwikkeling van de stad. De graven van Hohnstein verleende in die periode aan Sondershausen het stadsrecht. Na het uitsterven van de lijn Hohnstein, kwam de stad in het bezit van de familie Schwarzburg die Sondershausen tot hun woonplaats kozen. Hierdoor groeide de stad en daarmee ook de welvaart.

In 1539 bekeerde graaf Günther XL, ook ‘de Rijke’ genoemd, zich tot de reformatie. Onder zijn bestuur werd het renaissanceslot gebouwd. Tussen 1561 en 1567 was Willem van Oranje die de zwager was van de toenmalige graaf, te gast in Sondershausen.

Sondershausen had het in de eerste helft van de zeventiende eeuw zwaar te verduren: pestepidemieën, verwoestende stadsbranden, de ‘Thüringische zondvloed’ en de bezetting door keizerlijke en Zweedse troepen in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

De graaf Christian Wilhelm regeerde vijftig jaar over Sondershausen als ‘Rijksvorst’. Hij bouwde het renaissanceslot om tot een schitterend barokpaleis. Zijn opvolger bouwde verder aan het paleis in rococostijl.

Ook in de Napoleontische tijd kreeg Sondershausen met inkwartieringen en plunderingen te maken. De ontdekking van een zavelbron in 1814 leidde tot de inrichting van het Günthersbad, dat echter in 1842 al weer gesloten werd. In 1835 werd de regeringsvorm van Sondershausen omgevormd tot een constitutionele monarchie.

De opening van de eerste kalimijn in 1893 markeert in Sondershausen het late begin van de industrialisering. Tot 1918 bleef Sondershausen de hoofdstad van het vorstendom Schwarzburg-Sondershausen. Het Vorstendom ging uiteindelijk in 1920 op in het land Thüringen.

In de Tweede Wereldoorlog werd Sondershausen weliswaar ook getroffen door bombardementen, maar de verwoestingen waren niet zo groot als in andere Duitse steden, wel werd het slotcomplex beschadigd en de tuin daarvan in een kraterlandschap omgevormd. In juli 1945 werd het gebied van Sondershausen door de Amerikanen aan de Russen overgedragen en in 1949 ging het op in de DDR. De kaliwinning werd na de opheffing van de DDR vanaf 1991 geleidelijk afgebouwd. Mede hierdoor is de werkloosheid in Sondershausen nog steeds het hoogste van Thüringen.

Kasteel Sondershausen

Bezienswaardig in Sondershausen

Tot de bezienswaardigheden van Sondershausen behoren:

  • Het Slotmuseum met drie verschillende expositiethema’s, zoals kunst, geschiedenis en natuur- en cultuurhistorie.

  • De oude kalimijn ‘Glückauf’, waarin de bezoekers een kilometerslange tocht per mijntrein kunnen maken door het onderaardse labyrint.

  • De ‘mikwe’ een rituele joodse bad uit de veertiende eeuw dat in 1999 is opgegraven.

  • ‘Freizeit- und Erholungspark Possen’ dat behoort bij het jachtslot ‘Zum Possen’, met onder andere een wildpark met vele diersoorten.

  • ‘Schlosspark Sondershausen’ dat werd aangelegd in 1837. Sinds 1991 zijn de herstelwerkzaamheden bezig.

  • Het ‘Residenzschloss Sondershausen’ is sinds de middeleeuwen uit een burcht steeds verder uitgebouwd en hervormd tot wat het nu is.

  • De burcht ‘Straussberg’.

  • De burcht ‘Furra’ stamt uit de elfde eeuw en was oorspronkelijk een waterburcht van de heren van Wurmb.

Behalve bovengenoemde bezeinswaardigheden herbergt Sondershausen vele bijzondere gebouwen zoals het stadhuis en een groot aantal kerken en andere religieuze bouwwerken.


Behalve mijnstad heeft Sondershausen de bijnaam muziekstad. Dit op basis van de muzikale tradities. Een van die tradities is dat de grote componisten Max Bruch en Franz Liszt in Sondershausen hebben gewerkt als hofkapelmeester.