Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Mühlhausen

Mühlhausen

Mühlhausen is een grote stad van bijna 35.000 inwoners in de Duitse deelstaat Thüringen. De stad is de hoofdstad van de kreis Unstrut-Hainich. Mühlhausen ligt aan de Unstrut, een zijrivier van de Saale. In de middeleeuwen was Mühlhausen na Erfurt de machtigste stad van Thüringen. De stad ligt aan het geografisch middelpunt van Duitsland. Ten westen van Mühlhausen ligt het natuurpark Hainich in het noorden het Obereichsfeld. Behalve de stad zelf maken de vier dorpen Felchta, Görmar, Saalfeld en Windeberg deel uit van de gemeente. Mühlhausen is beroemd om zijn omvangrijke historische erfgoed. Johann Sebastian Bach heeft er gewerkt en de architect van de Brooklyn Bridge in New York stamt uit Mühlhausen. In 2016 kreeg Mühlhausen de eretitel ‘Europese Stad van de Reformatie’ van de protestantse kerken van Europa. Mühlhausen ligt aan een kruising van de snelwegen B247 en B249, verder heeft de stad een station aan de spoorlijn Gotha–Leinefelde. Door Mühlhausen komen ten slotte het pelgrimspad van Loccum naar Volkenroda, het Unstrutfietspad en het Barbarossawandelpad.

Geschiedenis van Mühlhausen

Het gebied van Mühlhausen was al in de late steentijd bewoond en de plaats zelf was al ten tijde van het Thüringse koninkrijk tussen 400 en 531 politiek en cultureel van belang. Een oude sage vertelt dat Attila de Hun op zijn tocht van Hongarije naar Frankrijk in 451 op de burcht Mulhus gewoond zou hebben en daar ter ere van Sint Joris een kerk heeft laten bouwen. Met de Frankische overwinning begon de kolonisatie van het Germaanse Thüringen en zette de kerstening in. Mühlhausen wordt voor het eerst in een oorkonde uit 967 vermeld. De stad was toen al een belangrijk centrum met een koningshof.

In de elfde eeuw ontstond de oude stad en in de twaalfde eeuw volgde de nieuwe stad rondom de Marienkirche. Mühlhausen was de eerste Thüringse stad die stadsrechten verwierf in 1135. Rond 1200 werd de stadsmuur rond de binnenstad gebouwd met een lengte van 2,7 kilometer en met zeven dubbele poorten en 38 torens. Eveneens rond die tijd ontving Mühlhausen het munt- en tolrecht. In 1251 werd Mühlhausen een ‘Vrije Rijksstad’ en in 1256 bestormden de burgers de burcht die ze met de grond gelijk maakten. In de veertiende eeuw kwam er een tweede ommuring en vanaf het midden van die eeuw hadden de gilden plaats in de stadsraad. Mühlhausen zat vanaf 1310 met Erfurt en Nordhausen in een driestedenbond en deze bond trad samen met de Goslarse bond toe tot de Hanze in 1430. Het ging Mühlhausen economisch voor de wind en vooral de lakenindustrie maakte de stad groot. Eind vijftiende eeuw waren er al 10.000 inwoners en daarmee was het de grootste stad van Duitsland. Daarna begon de macht van Mühlhausen echter te tanen, onder andere door de afname in betekenis van de wede die gekweekt werd voor zijn kleurstof en de opkomst van Leipzig. Hierdoor maakten de handelswegen een grote boog om Mühlhausen.

In de Boerenoorlog (1524-1525) werd Mühlhausen het centum van de radicale reformatorische beweging rond de prediker Thomas Müntzer. Het kostte de stad uiteindelijk veel herstelbetalingen en zelfs zijn Rijksvrijheid, de vorsten van Saksen en Hessen werden beschermheren. In 1548 verleende Karel V opnieuw de Rijksvrijheid. De Dertigjarige en Zevenjarige Oorlogen drukten zwaar op Mühlhausen, in die periode nam de bevolking met de helft af. In totaal vielen in Mühlhausen 54 mensen ten offer aan heksenvervolgingen tussen 1624 en 1731.

In de zeventiende en achttiende eeuw beleefde Mühlhausen een bloei in de kerkmuziek, in 1707-1708 was Johann Sebastian Bach organist van de Hauptkirche Divi Blasii (Sankt Blasius). In 1802 kwam de Rijksvrijheid tot een einde en kwam bij het koninkrijk Pruisen. In 1807 deelde Napoleon de stad in bij het koninkrijk Westfalen en in 1815 werd zij weer Pruisisch.

In april 1945 namen Amerikaanse troepen Mühlhausen in en dat werd gevolgd door luchtaanvallen van de Duitse Wehrmacht die zware beschadigingen aan de stad toebrachten. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gebied onder de Russische invloedsfeer en vanaf 1949 maakte de stad deel uit van de DDR.

Altstadt Mühlhausen

Bezienswaardig in Mühlhausen

Tot de bezienswaardigheden van Mühlhausen behoren:

 • Het Kulturhistorisches Museum.

 • De Müntzer-Gedenkstätte in de Marienkirche, de op een na grootste kerk van Thüringen. Het is een gotische kerk met vijf schepen, die de skyline van Mühlhausen al van verre domineert. De bouw begon in 1317.

 • Het museum van de Boerenoorlog in de Kornmarktkirche.

 • Het museum van de Allerheiligenkirche.

 • Het Telefoniemuseum in het gebouw van de Deutsche Telekom.

 • Het Brandweermuseum.

 • De Divi-Blasii-Kirche is een gotische kerk met drie schepen, gebouwd door de Duitse Orde vanaf 1276.

 • De St.-Petri-Kirche gaat terug op een kapel uit 1250, waarin de overgang van romaans naar gotisch te herkennen is.

 • De voormalige Kilianikirche, Martinikirche en Georgikirche, de laatste met merktekens van het hoge water van de Unstrut, zijn identiek gebouwd en staan in één lijn noord-zuid.

 • De Nikolaikirche is de belangrijkste en grootste kerk van de voorsteden van Mühlhausen. Hij wordt voor het eerste genoemd in 1314.

 • De Jakobikirche is sinds 2004 de stadsbibliotheek en vertoont een menging van oude en moderne architectuur.

 • De Synagoge is sinds 1998 weer in gebruik.

 • Het Popperöder Brunnenhaus is een kenmerkend renaissance vakwerkhuis uit 1614.

 • De middeleeuwse stadsmuur.

 • De Frauentor (Vrouwenpoort) waar vroeger hoogwaardigheidsbekleders ontvangen werden.

 • De Rabenturm (Raventoren) op het kerkhof voor de pestdoden.

 • Het stadhuis, een gotisch centraal gebouw uit het einde van de dertiende eeuw.

 • Ten slotte heeft Mühlhausen een aantal prachtige parken, zoals: de groenvoorziening langs de stadsmuur, de parken tussen de Schwanenteich en de Popperöder Quelle, het natuurmonument Thomasteich en Thomasquelle, het Mühlhäuser Stadtwald en de Mühlhäuser Landgraben.