Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

 

Saalfeld

Saalfeld

Saalfeld is een middelgrote stad van 25.000 inwoners in het zuidoosten van het Duitse bondsland Thüringen. Saalfeld is de hoofdstad van de kreis Saalfeld-Rudolstadt. Samen met Rudolstadt en Bad Blankenburg vormt Saalfeld een stadsdriehoek van economische samenwerking. De stad ligt aan de Saale in het midden van de Saalebogen, een ruime bocht in de rivier. Ten zuidwesten van de stad begint het Thüringse Leisteengebergte. Tot de gemeente Saalfeld behoren behalve de stad zelf nog tien dorpen en gehuchten. Saalfeld is over de weg te bereiken via de B85 en de B281. Verder is Saalfeld een spoorwegknooppunt, waardoor de stad goed per trein bereikbaar is. Ten slotte leidden er ook een paar langeafstandsfiets- en wandelpaden door de gemeente, zoals de Saale-Radweg, de Saale-Orla-Weg, de Bergwanderweg Eisenach–Budapest en de Feengrotten-Kyffhäuser-Weg.

Geschiedenis van Saalfeld

Saalfeld is voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 899 en is daarmee een van de oudste nederzettingen van Oost-Thüringen. Er stond een Karolingische koningspalts, waarvan de kapel de huidige Gertrudiskirche is. De paltsgravin Richeza van Lotharingen schonk het gebied in 1056 aan het aartsbisdom van Keulen, die de stad tot het centrum van de kerstening in Oost-Thüringen maakte, onder andere door de stichting van het Benedictijnerklooster Petrus en Paulus dat tot na de reformatie heeft bestaan. Nadat de stad weer in rijksbezit was gekomen werden stadsrechten verleend in 1208. In 1363 werd de stadsmuur gebouwd en het eerste stadhuis stamt uit 1389. Eind veertiende eeuw brak een economische bloeitijd aan voor Saalfeld. In het jaar 1389 ging het bezit van de stad over in handen van het huis Wettin en bleef daar tot de afschaffing van de monarchie in 1918.

In 1517 werden grote delen van de stad door een brand verwoest en bij de herbouw kreeg Saalfeld zijn huidige aanzicht dat gedomineerd wordt door renaissancegebouwen. In 1675 werd de stad residentie van hertog Albrecht die het slot Saalfeld heeft gebouwd.

Op 10 oktober 1806 vond de slag bij Saalfeld plaats, waarbij een 14.000 man sterk Frans leger de Pruisen met 9000 man overwonnen. Hierbij kwam de Pruissiche prins Louis Ferdinand om het leven. In de negentiende eeuw begon ook de industrialisering in Saalfeld en na 1871 ontwikkelde stad zich tot een belangrijk spoorwegknooppunt. Na de Eerste Wereldoorlog werden de monarchieën afgeschaft en ging Saalfeld op in de vrijstaat Thüringen.

De stad werd door luchtaanvallen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Op 12 april 1945 stonden de Amerikanen voor de poorten van de stad en de volgende dag werd die door de burgemeester overgegeven. Begin juli ging de bezetting over naar de Russen en in 1949 ontstond de DDR.

Centrum Saalfeld

Bezienswaardig in Saalfeld

Tot de bezienswaardigheden van Saalfeld behoren:

 • De gotische Johanneskirche is de grootste kerk van Saalfeld.

 • Het Thüringer Heimatmuseum is in het voormalige Franciscanenklooster ondergebracht en is gebouwd tussen 1490 en 1520 in renaissancestijl.

 • De wallen van de stad worden voor het eerst vermeld n 1363 en de muur is grotendeels behouden gebleven, evenals de vier poorten.

 • Het slot Saalfeld is gebouwd op de plek van het voormalige Benedictijnerklooster.

 • Het slot Wetzelstein is een neoromaans gebouw uit 1880.

 • De Hohe Schwarm is de ruïne van een burcht van rond 1300.

 • Het slot Kitzerstein uit 1435 ligt vlakbij de ruïne.

 • Het stadhuis van Saalfeld is gebouwd na de brand van 1517 en gelst als een van de belangrijkste renaissancestadhuizen van Thüringen.

 • De gotische Martinskapelle is het oudste gebouw van Saalfeld.

 • De Amtsgefängnis Hutschachtel is een torenachtig gebouw dat als gevangenis is gebouwd tussen 1857 en 1859. Tegenwoordig is er het stadsarchief in gevestigd.

 • Tot de bijzondere huizen van de gemeente behoren verder: de Stadtapotheke uit 1618, de Marktapotheke uit 1468, het patriciërshuis in de Saalstrasse en de Gertrudiskirche.


Even buiten de stad gelegen zijn de Feengrotten, een voormalige aluinmijn, die beroemd is om zijn kleurige druipstenen. De grotten zijn in 1910 ontdekt en al in 1914 voor het publiek opengesteld.