Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

 

Oberhof

Obershof

Oberhof is een gemeente van slechts een kleine 1700 inwoners in de kreis Schmalkalden-Meiningen in het Duitse bondsland Thüringen. Oberhof is een bekend wintersportcentrum dat op de kam van het Thüringse woud ligt op ongeveer 815 meter hoogte. Daarnaast is Oberhof een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Bij Oberhof ontspringen meerdere rivieren, de Gera, de Ohra, de Hasel en de Schönau. Over de weg is Oberhof te bereiken via de A71 en de L3247. Ook beschikt de gemeente over een station dat echter vijf kilometer zuidelijk van de bebouwde kom ligt in een kloof 160 meter dieper. Bovendien komen de langeafstandswandel- en fietspaden Bergwanderweg Eisenach–Budapest en Rennsteig-Radwanderweg door Oberhof.

Geschiedenis van Oberhof

Oberhof wordt voor het eerst in 1470 in een oorkonde genoemd. De gemeente behoorde achtereenvolgens tot verschillende hertogdommen, het laatste van 1826 tot 1918 tot het hertogdom Saksen-Coburg en Gotha. In 1830 liet hertog Ernst I een jachtslot bouwen. In 1861 ontving Oberhof de eerste vakantiegangers en in 1884 kreeg Oberhof een eigen station waardoor het toerisme nog vergroot kon worden. In 1901 bezochten 4948 gasten de plaats en in 1913 waren het er al 12.772. Nadat in 1905 het Thüringer Wintersportverband was opgericht, ontwikkelde Oberhof zich tot een wintersportcentrum. In 1906 werden de eerste bobsleebaan en springschans ingewijd. En in 1912 werd in Oberhof de eerste sportgeneeskundige vereniging ter wereld opgericht. In 1931 werden de eerste wereldkampioenschappen in Oberhof gehouden.

Na de Tweede Wereldoorlog werden in de DDR-tijd 48 families, merendeels eigenaren van hotels en pensions, zonder compensatie onteigend en uit Oberhof verbannen. De DDR-regering bouwde de plaats verder uit tot een vakantie- en wintersportgebied. In 1964 werd de Grossschanze am Rennsteig gebouwd. Tussen 1968 en 1978 werd het aanzicht van Oberhof volledig op zijn kop gezet door de bouwplannen van president Walter Ulbricht. In 1985 kreeg Oberhof stadsrechten.

Altstadt Nordhausen

Bezienswaardig in Oberhof

Tot de bezienswaardigheden van Oberhof behoren:

  • Het Jagdschloss Oberhof.

  • Dicht bij de Pfanntalskopf van 868 meter bevindt zich de Rennsteiggarten Oberhof met een botanische tuin van gebergteflora in een verzameling van ongeveer 4000 soorten uit de hele wereld.