Thüringen Duitsland

Welkom op Thüringengids.nl
Het online magazine over het prachtige Thüringen in Duitsland. Deze streek bij onze oosterburen nodigt uit om verkent te worden. Ontdek Thüringen en kom hier eerst inspiratie opdoen.

Thüringen informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Thüringen doetips

 

Kunst en cultuur in het Thüringen

Het Bundesland Thüringen bevindt zich in het historische centrum van de Duitse cultuur en dat is op heel veel gebieden nog steeds goed te zien. Thüringen is heel lang, tot 1920, politiek versplinterd geweest. Deze versplintering is tot nu toe nog zichtbaar in de diversiteit van de cultuur van de Vrijstaat Thüringen. Veel van de steden die tot 1918 de hoofdstad waren van de vele vorstendommetjes in Thüringen, hebben nog een eigen voormalige residentie die de veelheid in cultuur tonen. Aan de andere kant is er ook eenheid die de voormalige grenzen in Thüringen overschrijdt, bijvoorbeeld in de Thüringse keuken, de festiviteiten en gebruiken die steeds veel overeenkomsten vertonen.

Thüringen is een groot aantal UNESCO-Werelderfgoederen rijk. Zo behoren sinds 1996 de Bauhausgebouwen in Weimar tot de lijst. Daaronder valt het tussen 1904 en 1911 volgens ontwerp van Henry van de Velde gebouwde hoofdgebouw van de Bauhaus-Universität. Verder de Kunstgewerbeschule Weimar en het Musterhaus Am Horn. Sinds 1998 de elf plekken van het “klassieke Weimar”, de woonhuizen van Goethe en Schiller, de Herderkirche, het Weimarer Stadtschloss, het Wittumspalais, de Herzogin Anna Amalia Bibliothek, het Park an der Ilm met het Goethe tuinhuis en het Römische Haus, de sloten Belvedere, Ettersburg, Tiefurt en het historische kerkhof van Weimar. Sinds 1999 staat tenslotte ook de Wartburg bij Eisenach op de lijst.

Met zo veel cultuur kan het niet anders dat er ook een haast eindeloze lijst van musea in Thüringen is. Ook hier ligt het zwaartepunt in Weimar waar veel dichters, musici en kunstenaars werkzaam zijn geweest. Maar ook andere steden laten zich op dit punt niet onbetuigd. In de verschillende voormalige residenties zijn regionale historische en erfgoedmusea gevestigd. Bijzonder noemenswaard zijn de volgende musea. Het Goethe-Nationalmuseum dat de verschillende plekken waar de dichter-wetenschapper werkzaam met elkaar verenigt, het Schillers Wohnhaus en het Bauhaus-Museum in de binnenstad van Weimar. Het Lindenau-Museum in Altenburg herbergt de grootste verzameling vroeg-Italiaanse paneelschilderkunst ten noorden van de Alpen. Het Panorama Museum bij Bad Frankenhausen is gewijd aan de Boerenoorlog van 1524-1525. Het Deutsche Spielzeugmuseum in Sonneberg is het oudste en grootste speelgoedmuseum in Duitsland. Net zo bijzonder is het Deutsche Gartenbaumuseum in Erfurt op het gebied van landschapsarchitectuur. Het Optische Museum in Jena toont de technologie op het gebied van de optica. Ook Eisenach in het westen van Thüringen is rijk aan musea, zoals het Lutherhaus waar Maarten Luther gewoond heeft en het nabijgelegen Bachhaus waar waarschijnlijk de beroemde componist Johann Sebastian Bach is geboren.

Als gevolg van diezelfde politieke versplintering is ook het theaterlandschap in Thüringen bijzonder gevarieerd. Dat geldt voor zowel toneel-, opera- als muziektheaters.

Rond 1200 beleefde Thüringen een bloeitijd op het gebied van de minnezang. Daarvan getuigt de gedichtenverzameling over de fictieve ‘Zangersoorlog op de Wartburg’. Volgens de legende zouden daar indertijd de belangrijkste dichters met elkaar gewedijverd hebben. De familie Bach met als beroemdste telg Johann Sebastian stamt uit Wechmar bij Gotha. Veel leden van deze familie waren musici en drukten hun stempel op de hof- en kerkmuziek in Thüringen tussen de zestiende en achttiende eeuw. Ook in de negentiende eeuw kwamen musici zoals Franz Liszt naar Thüringen tijdens het zogenoemde ‘Zilveren Tijdperk’. Thüringen heeft dan ook veel beroemde orkesten binnen zijn grenzen.

Op het gebied van de beeldende kunsten was in Thüringen vooral het Bauhaus in Weimar van betekenis, maar ook schilders als Lucas Cranach der Ältere en Otto Dix en de beeldhouwer Tilman Riemenschneider werkten in Thüringen.

In Thüringen zijn bouwwerken uit alle stijlperioden vanaf de Romaanse kunst te vinden. Belangrijke bouwwerken in Romaanse stijl zijn de Wartburg, de Burg Lohra en de Kemenate Orlamünde. Ook de Peterskirche in Erfurt en de Dom van Nordhausen zijn Romaans en de brug over de Werra in Creuzburg. De gotiek wordt vertegenwoordigd door de Dom van Erfurt, de Marienkirche in Mühlhausen, de Marktkirche in Bad Langensalza en Stadtkirche van Jena. Belangrijke renaissancegebouwen zijn vele van de stad- en patriciërshuizen in Thüringen. In d barok beleefde de bouw van paleizen zijn hoogtepunt. In deze tijd ontstonden de belangrijkste residentiële paleizen zoals de Heidecksburg en Schloss Friedenstein en vele andere. Het classicisme is in Thüringen wat minder vertegenwoordigd als bijvoorbeeld in Pruisen. Toch zijn er ook uit deze tijd prachtige voorbeelden te vinden, zoals het Stadtschloss van Weimar en het Untere Schloss in Greiz.

Een belangrijk element in de moderne architectuur is de stroming van Bauhaus met architecten als Walter Gropius, Henry van de Velde en Ludwig Mies van der Rohe. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd het eerst Duitse flatgebouw van 42 meter hoog gebouwd in Jena.

>> Dorpen en steden in Thüringen